Bošnjaci među 500 najutjecajnijih muslimana u svijetu

Bošnjaci među 500 najutjecajnijih muslimana u svijetu

istu od 500 najuticajnijih muslimana u svijetu priprema i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije, kao nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao Aal al-Bayt, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu. Na ovu listu uvršteni su najuticajniji muslimani na osnovu uticaja koji su imali u muslimanskoj zajednici te načina na koji je njihov uticaj koristio muslimanskoj zajednici, kako u islamskom svijetu, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima. Na vrhu ovogodišnje liste nalazi se Šejhu-l-Azhara dr. Ahmed Muhammed al-Tajjib.

Prema listi „500 najuticajnijih muslimana u svijetu u 2013/14. godini” na listi „top 50“ čiji utjecaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu na prvom mjestu je egipatski šejh Ahmed Muhammed Al-Tajjib na drugom saudijski kralj Abdullah bin Ali Saud, treći iranski duhovni lider Ajatollah Sejjid Ali Hamenei, zatim kralj Abdullah II, kralj Muhammed VI, premijer Redžep Tajjip Erdogan i drugi.

U obrazloženju prvog mjesta dodjeljenog šejhu Al-Tajjibu se, između ostalog, navodi veliki doprinos ove „iznimno snažne i akademski utjecajne osobe i zagovornika tradicionalnog islama, naročito otkako je imenovan za šejhu-l-Al-Azhar“. Odaje mu se priznanje za posvećeno vođenje ovog drugog najstarijeg univerziteta u svijetu kao ambasadora islama u svijetu. Al – Azhar, koji bez prekida radi od 975. godine, trenutno je najveći univerzitet u svijetu sa blizu 300.000 studenata, a ako se ubroje i škole koje su dio vakufske inicijative Al-Azhara dođe se do brojke od skoro 2 miliona studenata.

Kao i prethodnih godina, na listi „top 50“ najuticanijih muslimana našao se i reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Na listi 500 najuticajnijih muslimana od Bošnjaka se nalaze još dr. Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, hfz. Senad Podojoak, imam u bošnjačkom džematu u Austriji i dr. Rusmir Mahmutčehajić.

(www.preporod.com)