Centralna mevludska svečanost u Begovoj džamiji u utorak

Centralna mevludska svečanost u Begovoj džamiji u utorak

www.islamskazajednica.ba

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 20. novembra 2018. godine je 12. rebiu-l-evvel 1440. god. po H., koji se u islamskom svijetu, a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu, organiziraju Centralnu mevludsku svečanost koja će biti držana 20. novembra 2018. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon podne-namaza.

Mevludski program će izvesti hor imama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i gosti iz Republike Turske, a vaz će kazivati Remzija-ef. Pitić, goraždanski muftija.

Isti dan, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, između akšama i jacije-namaza, bit će održana tribina o temi: „Omladina-nosilac poslaničke misije“, a uvodničar će biti prof. dr. Ahmet Yaman, član Visokog vjerskog vijeća Diyaneta i predsjednik Komisije za fetve Evroazijskog islamskog vijeća.

Tribina je otvorenog tipa, te stoga pozivamo naše džematlije da svojim prisustvom uveličaju ovaj značajni događaj.