Čestitka muftije Vahida-ef. Fazlovića na Kurbanski bajram 1440/2019. godine

Čestitka muftije Vahida-ef. Fazlovića na Kurbanski bajram 1440/2019. godine

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom plemenitom poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo, poštovane sestre!

U ovim blagoslovljenim danima mjeseca zu-l-hidžeta, muslimani u cijelom svijetu su vezani za ibadete hadža i kurbana.

Mekka i Medina su ovih dana na poseban način duhovni dom za veliki broj hodočasnika. Skoro da na Zemaljskoj kugli nema skupine muslimana a da njihovi sunarodnjaci u vrijeme hadža ne sudjeluju u obavljanju hadžskih dužnosti. Ponosni smo na hadžije iz naše domovine koji zajedno s milionima svoje braće i sestara sada iščekuju obavljanje najvažnijih hadžskih obreda. Allaha, dželle šanuhu, molimo da njihov hadž primi i da se svojim porodicama hairli vrate. Hadž je uistinu velika nada za svakog muslimana, te su stoga i pripreme za obavljanje ovog vjerskog propisa, koje ponekad traju i decenijama, svojevrsni ibadet. Susret s Kabom u Mekki, prvim blagoslovljenim hramom na Zemlji, te zijaret Poslanikovog, alejhi-selam, mezara u medinskoj Revdi, za sve vjernike predstavlja veliki duhovni preporod. Oplemenjenih srca i prosvijetljenog razuma, oni s mnogo više dobrote i razumijevanja gledaju na svijet i ljude. Njihova vjera je jača i oni su bogobojazniji. Takva duhovna promjena i nova perspektiva ljudske spoznaje i poimanja može biti još čvršća osnova za novi kvalitet u odnosima među ljudima, od porodice pa do najviših razina svakog društva i zajednice. Odnosi među ljudima počivaju, kako se u Kur'ani-kerimu objavljuje, na dobročinstvu i čestitosti, a to znači na dobrom djelu i moralnom ophođenju. Dobročinstvo svoj korijen ima u bogobojaznosti, odnosno u znanju da su svi ljudi sličnih potreba i mogućnosti i da imaju jednog Stvoritelja pred Kojim je konačni sud za sve njih, bez izuzetka. Ovo su vrijednosti koje ljude i narode zasigurno mogu voditi putevima saradnje i prijateljstva, te sačuvati ih od grijeha i međusobnog nerazumijevanja.

Ibadeti hadža i kurbana nas ovih dana snažno podsjećaju i obavezuju na više međusobne bliskosti, poštovanja i dobročinstva. Test istinskog vjerovanja jeste naša lijepa riječ koja je upućena drugima i naše djelo koje koristi ljudima. Kod Uzvišenog Boga razine naših stvarnih vrijednost mjere se našim djelima. Allah, dželle šanuhu, ljudima poručuje: Za sve će biti posebni stepeni, prema tome kako su radili; da bi za djela svoj bili nagrađeni – nepravda im se neće učiniti. (El-Ahkaf, 19.)

Unaprijedimo te svoje stepene našim ibadetima i predanošću Gospodaru svjetova i našom bajramskom velikodušnošću prema njegovim robovima. Obaspimo bajramskom pažnjom naše najstarije i obveselimo darovima naše najmlađe. Bajramskom radošću i toplinom obnovimo naše porodične i rodbinske veze i učvrstimo naša prijateljstva. Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama. U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude što izdašnija.

Cijenjena braćo i sestre!

Želim vam veliki uspjeh u vašim ibadetima i svima vam, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke.

Bajram šerif mubarek olsun!