Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske godine

Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske godine

Sarajevo, 30. august 2019. (MINA) – Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH večeras sa akšam-namazom nastupa nova 1441. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u subotu 31. augusta 2019. godine, to jeste 1. muharrema 1441. hidžretske godine.

Ovim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je muslimanima novogodišnju čestitku u kojoj se kaže:

– Poštovana braćo i sestre, muslimani i muslimanke,

ovih dana kada se prisjećamo hidžre Posljednjeg Božijeg poslanika i prvih muslimana iz Meke u Medinu još jednom se podsjećamo da je život na ovom svijetu satkan od kušnji i naše spremnosti da na njih odgovorimo kao muslimani i muslimanke.

Čovjek je u stalnoj hidžri od rođenja, od prvih koraka koje napravi, preko doma kojeg napusti, pa sve dok ne prođe kroz vrata vječnosti i vrati se u svoj prvobitni dom za koji je i stvoren.

Uzvišeni nas u Kur'anu podsjeća da se na ovome svijetu može samo napredovati ili nazadovati. Na dunjaluku nema mirovanja. Ako ne idemo naprijed, ako se opustimo, vrijeme će nas preteći.

Zato smo mi kao ljudi u neprestanom kretanju. Ali da bi naš hod i naše kretanje bilo hidžrom ono mora biti iz lošijega ka boljem, od zla ka dobru, od grijeha ka Božijem zadovoljstvu, od nepravde ka pravdi, od neslobode ka slobodi.

U nadi da će nas sjećanje na hidžru učiniti odlučnim da u godini koja je pred nama napravimo iskorak ka dobru, svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i članovima Islamske zajednice čestitam Novu 1441. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku, da našu Domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha, stoji na kraju čestitke reisu-l-uleme Kavazovića.