Članovi Savjeta muftije tuzlanskog za vjerska pitanja posjetili Srebrenicu i Bratunac i održali tematsku sjednicu Savjeta

Članovi Savjeta muftije tuzlanskog za vjerska pitanja posjetili Srebrenicu i Bratunac i održali tematsku sjednicu Savjeta

U srijedu 2. septembra ove godine Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, posjetio je sa članovima Savjeta za vjerska pitanja šehitluke u Potočarima i Veljacima, Dokumentacioni centar Memorijalnog centra Potočari, Mektebski centar Hranča, Edukativni centar u novoj Kasabi, te dovište Pobuđe.

Tokom boravka na području Srebrenice i Bratunca muftija Fazlović i članovi Savjeta obišli su Šehitluke Memorijalnog centra Potočari. S njima su se susreli Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, i Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari. U svojim obraćanjima muftija Fazlović i načelnik Duraković naglasili su važnost održavanja stalne veze sa šehitlucima u Potočarima, ali i posjećivanja Srebrenice i mimo julskih dana, kada se prisjećamo Genocida nad Bošnjacima. Po završetku obilaska Šehitluka proučenisu Jasini-šerif i dova.

Potom je upriličen obilazak Dokumentacionog centra SENSE Memorijalnog centra u Potočarima. Gosti su pogledali dokumentarni film o Genocidu i svjedočenja žrtava. O aktivnostima Memorijalnog centra goste je upoznao direktor Smajlović.

DSCF3589

U Mektebskom centru Hranča u Bratuncu održana je potom tematska sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog, a pod predsjedavanjem muftije Vahid-ef. Fazlovića. Tokom sjednice članovi Savjeta su razmatrali i usvajali izvještaje o realizaciji mektepske nastaveu 2014/15. mektebskoj godini. Posebna pažnja posvećena je razgovoru o modelima poboljšanja i unapređenja te nastave na području Muftijstva tuzlanskog.

Podne-namaz je obavljen u gradskoj džamiji u Bratuncu, nakon čega je organizirana posjeta Šehitlucima Veljaci u Bratuncu. Ovom prlikom su članovi Savjeta obišli i Spomen sobu Saveza logoraša BiH.

Posjeta Podrinju je iskorištena i za susret muftije Fazlovića i njegovih saradnika(Seada Seljubca i Ahmeda Hatunića)s roditeljima, edukatorima i učenicima u Edukativnom centru u Novoj Kasabi.

Obilazak podrinjskih medžlisa završen je posjetom dovištu u Pobuđu kod Bratunca. Ovom dijelu programa prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.