Da se ne zaboravi – Dan šehida

Da se ne zaboravi – Dan šehida

Šehidi  su zaslužni da mi danas uživamo u blagodatima slobode, mira, u blagodatima življenja svoje vjere i baštinjenja svoje tradicije. Da ne bješe njihove spremnosti na borbu i njihove neizmjerne žrtve, samo Allah zna kakva bi nam bila sudbina.

Hutba: Šehidska žrtva – Dan šehida 1434/2013.

02. ševval 1434.h.g. / 09. August 2013.g.

Glavni imam MIZ Bijeljina Samir ef. Camić

 

وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ

“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!” (El-Bekare, 154.)

 

Hazreti Aiša prenosi: „Allahov Poslanik se obratio Džabiru, čiji je otac pao kao šehid na Uhudu, rekavši mu:'Hoćeš li da te obradujem, o Džabire’. ‘Da’, rekao je, neka i tebe Allah obraduje svakim dobrom’. ‘Allah dž.š. je proživio tvog oca, doveo ga u Svoje prisustvo i rekao mu: „Traži od Mene šta god hoćeš, Ja ću ti dati“. „O moj Gospodaru, nisam Ti robovao kako Ti dolikuje. Moja je želja da me ponovno pošalješ na dunjaluk da se zajedno borim sa Tvojim Poslanikom i da ponovno padnem kao šehid“. Allah dž.š. mu je tada rekao: „Ja sam to odredio u ezelu da tamo na dunjaluk neće više niko biti vraćen“.(Tirmizi)

Prošao je ramazanski bajram, a današnji dan, mi obilježavamo kao Dan šehida. Taj dan, želja nam je oživjeti sjećanja na njihovo djelo, ali i više od toga. Mi iz tog dana i žrtve šehidske uzimamo pouku i po ugledu na njih i sami bivamo spremniji na žrtvu. Njihova žrtva je velika. Tom žrtvom su status šehida postigli, a to znači da su već sada u džennetu i da su, kako nam Uzvišeni veli, živi ali mi to ovim našim fizičkim osjetilima ne dokučujemo. 

Kakve i kolike su vrijednosti za koje su se žrtvovali najbolje svjedoči njihova želja da bi im vrhunac nagrade, više od džennetskog uživanja, bila ponovna prilika borbe i ponovnog postizanja šehidske deredže. Otac Džabirov i šehidi svi iskazom ove svoje želje, nas ustvari uče koliko je vrijedno žrtvovati se i boriti za one vrijednosti koje su oni životima svojim svjedočili. Danas, na Dan šehida, prilika je da analiziramo naš odnos prema šehidima i prema vrijednostima za koje su se borili i na test stavimo našu spremnost na žrtvu. Prema slici koju možemo vidjeti drugoga Ševvala vrlo mali broj braće i sestara zijareti naše šehide i selami ih.

 Šehidi  su zaslužni da mi danas uživamo u blagodatima slobode, mira, u blagodatima življenja svoje vjere i baštinjenja svoje tradicije. Da ne bješe njihove spremnosti na borbu i njihove neizmjerne žrtve, samo Allah zna kakva bi nam bila sudbina.

 Draga braćo, cijenjene sestre!

           Svako neka se na poslu kojeg radi, na funkciji koju obnaša maksimalno žrtvuje. Neka se zemljoradnik na njivi žrtvuje, neka se radnik u fabrici žrtvuje, neka se učitelj u školi žrtvuje, neka se poslodavac, da radnika zaštiti i da mu bude dobro, žrtvuje. Neka se roditelj da što bolje odgoji djecu žrtvuje. Neka se djeca da što ljepšu starost prožive roditelji, žrtvuju. Neka znamo da bez žrtve svih nas nema uspjeha, nema pomoći Božije i pobjede. 

Draga braćo, cijenjene sestre!

Ne idemo mi šehidima u zijaret kako bi njima uljepšali ahiretski život. Mi tamo idemo kako bismo iskazali poštovanje prema njihovoj žrtvi i čuli njihov glas, njihov poziv upućen svima nama.

Uzvišeni Bože, pomozi nam da ne iznevjerimo emanet šehidski i da naša borba bude dostojna njihovog poštovanja. Amin!

 Dova za „Dan Šehida“ Bijeljina 09.08.2013

 „Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.“

„Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!“

„O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“

„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!“

„One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!“

„Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na pravom putu!“

(El-Bekare, 151-157.)

 Dova

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su blagoslov i mir našem poslaniku Muhammedu, njegovoj porodici i svim drugima.

Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi.

Gospodaru naš, na kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo!

Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas.

Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!

 Gospodaru naš, utječemo Ti se od prestanka Tvojíh nimeta (blagodati), od prestanka Tvoga blagoslova, od iznenadne nesreće i svakog Tvog nezadovoljstva.

Allahu sveznajući nauči nas da govorimo istinu i da drugima preporučujemo da govore istinu, da  budemo strpljivi i da drugima preporučujemo strpljenje, te da budemo pravedni i tolerantni i da drugima preporučujemo pravdu i tolerantnost.


Gospodaru naš, oprosti nam  grijehe  naše, pokrij nam sramote, smiluj se slabašnima, popravi nam stanje naše, uzmi nas pod zaštitu Svoju, sačuvaj nas  džehennemske vatre, primi nam naše pokajanje, od grijeha nas očisti i  budi milostiv prema nama na Sudnjemu Danu!


Gospodaru naš prihvati naše stradale  i ubijene, učini ih našim šefadžijama i zagovornicima  na Sudnjemu Danu; učini ih zvjezdama vodiljama u našeme životu, primjerom u vjeri, i sastavi nas  zajedno sa njima u džennetu Tvome!


Gospodaru naš, pomozi nas da sačuvamo svjetlo islama na ovim prostorima, nadahni nas izdržljivošću, mudrošću i  učvrsti korake naše.


Gospodaru naš, mi druge nade osim Tebe nemamo. Sva vrata osim Tvojih su nam zatvorena. Ti mnogo robova imaš, a mi osim Tebe drugog Gospodara nemamo. 

Amin, ja Rabbel-‘alemin.