Dan Arefata – najodabraniji dan u godini

Dan Arefata – najodabraniji dan u godini

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, je danas 8. jula.

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Za vjernike koji današnji neće provesti na visoravni Arefat lijepo je da kroz druge ibadete obilježe ovaj najodabraniji dan u godini. Prije svega, lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan. Zatim, najbolja dova je dova na dan Arefata. Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu koji bilježi Muslim, veli: “Najbolja dova je dova na dan Arefata, a najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene je: ‘La ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ‘ala kulli šej'in kadir.'” (Nema istinskog božanstva osim Allaha Jedinog, On nema sudruga, Njemu pripada vlast i zahvala, On oživljava i usmrćuje i On sve može).

Kolika je vrijednost ovog dana najbolje nam ilustruje hadis Poslanika, s.a.v.s., u kojem se kaže: “Nema dana u kojem Allah oslobodi više robova od Vatre, kao što je Dan Arefata. Allah se toga dana približi, a zatim se njima hvali melekima i kaže: ‘Šta žele ovi ljudi?'” (Muslim)

Hadžije iz BiH na visoravan Arefat otišli sinoć

U noći s četvrtka na petak bosanskohercegovačke hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, javlja Agencija MINA.

Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža.

Hadžije su se smjestile u klimatiziranim šatorima na Arefatu gdje ostaju tokom današnjeg dana.

Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije je pripremljen prigodan program u okviru kojeg će im se obratiti šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH Dževad-ef. Hadžić, izaslanik Ureda za hadž i umru i glavni imam MIZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić dok će centralni govor održati reisul-hudžadž i zamjenik reisul-uleme IZ u BiH prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Tom prilikom će prisutni hafizi proučiti nekoliko odlomaka iz Kur’ana i predati proučenu hatmu srebreničkim šehidima.

Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban-bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

Na Brdu Milosti na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Hava.

Muhamed, a.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu, što se desilo u petak, zbog čega je on nazvan Velikim hadžom. I ove je godine Dan Arefata u petak, tako da će naše hadžije biti dodatno nagrađene za obavljeni hadž.

Tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Ove godine hodočasnici koji ne govore arapski mogu razumjeti hutbe jer su prevedene na 10 različitih jezika uključujući engleski i turski, putem aplikacija Arafat Sermon, dostupnoj za iOS i Android.