Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, 2. april, dan tuge, sjećanja i emaneta

Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, 2. april, dan tuge, sjećanja i emaneta

Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, 2. april, danas je obilježen u skladu sa tužnom poslijeratnom tradicijom, te uz mjere zaštite od korona virusa. Današnja hutba glavnog imama Medžlisa IZ BIjeljina Samir efendije Camića, u potpunosti je bila posvećena ovom danu sjećanja na zločine nad civilima Bijeljine, a na Šehidskom mezarju Lipić, okupljeni čuvari sjećanja na zločine, za koje do danas niko nije odgovarao, proučili su Fatihu ubijenim civilima i upućena je Dova Uzvišenom Gospodaru svih svjetova.

Da podsjetimo, tačno 31. aprila 1992. godine, 27. noći Ramazana, počelo je oružano divljanje Arkanovih ubica i njihovih domaćih pomagača. Trajalo je do 4. aprila, a u krvavom pohodu živote je izgubilo preko stotinu civila. I tokom godina agresije na našu Domovinu, na području Bijeljine i Janje nastavljen je progon Bošnjaka, a do kraja rata, prema pouzdanim, ali nepotpunim podacima, život je izgubilo blizu 300 civila. Za taj zločin još uvijek niko nije odgovarao pred bilo kojim Sudom.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, politički predstavnici Bošnjaka Bijeljine i Janje, članovi porodica te naše džematlije, okupili su se na mezarju Lipić u Selimovićima, gdje je Mirsad ef. Okanović proučio prigodno ašere, a glavni imam Samir efendija Camić odžao prigodan vaz, te uputio Dovu Uzvišenom Gospodaru.

Dovu prenosimo u cjelosti:

  • Dova za „Dan civilnih žrtava rata“ u Bijeljini

„Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.“

„Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!“

„O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“

„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!“

„One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!“

„Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na pravom putu!“

(El-Bekare, 151-157.)

“Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma’ide: 32).

 Dova

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su blagoslov i mir našem poslaniku Muhammedu, njegovoj porodici i svim drugima.

Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi.

Gospodaru naš, na kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo!

Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas.

Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!

Gospodaru naš, utječemo Ti se od prestanka Tvojih nimeta (blagodati), od prestanka Tvoga blagoslova, od iznenadne nesreće i svakog Tvog nezadovoljstva.

‘Allahu sveznajući nauči nas da govorimo istinu i da drugima preporučujemo da govore istinu, da  budemo strpljivi i da drugima preporučujemo strpljenje, te da budemo pravedni i tolerantni i da drugima preporučujemo pravdu i tolerantnost.’

Gospodaru naš, oprosti nam  grijehe  naše, pokrij nam sramote, smiluj se slabašnima, popravi nam stanje naše, uzmi nas pod zaštitu Svoju, sačuvaj nas  džehennemske vatre, primi nam naše pokajanje, od grijeha nas očisti i  budi milostiv prema nama na Sudnjemu Danu!’

‘Gospodaru naš prihvati naše stradale  i ubijene, učini ih našim šefadžijama i zagovornicima  na Sudnjemu Danu; učini ih zvjezdama vodiljama u našeme životu, primjerom u vjeri, i sastavi nas  zajedno sa njima u džennetu Tvome!’

Gospodaru naš, pomozi nas da sačuvamo svjetlo islama na ovim prostorima, nadahni nas izdržljivošću, mudrošću i  učvrsti korake naše.

‘Gospodaru naš, mi druge nade osim Tebe nemamo. Sva vrata osim Tvojih su nam zatvorena. Ti mnogo robova imaš, a mi osim Tebe drugog Gospodara nemamo.

Amin, ja Rabbel-‘alemin.

 

Medžlis IZ Bijeljina – Tekst: E. Musli, Samir ef. Camić, Foto: M. Camić