Dan civilnih žrtava

Dan civilnih žrtava

Povodom obilježavanja 16 godina od tragičnih aprilskih događaja 1992. godine i stradanja civila nesrpske nacionalnosti na području općine Bijeljina, u Atik džamiji u Bijeljini, 02.04.2008. u 15.00 sati, proučen je tevhid za duše ubijenih i nestalih civila ovoga dijela naše zemlje. Nakon toga, Medžlis islamske zajednice Bijeljina organizovao je obilazak Šehidskog mezarja Lipić-Selimovići, gdje je u prisustvu velikog broja vjernika i članova porodica nastradalih proučena fatiha za duše ubijenih i položeno cvijeće na njihove mezare.
Na Šehidskom mezarju Lipić- Selimovići do sada je ukopano trideset civilnih žrtava rata koje su dugo vremena vođene kao nestale, a čiji posmrtni ostaci su pronađeni na grobljima u Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.
Nakon proučene dove i fatihe, predstavljeno je idejno rješenje nišana koji će za sve ukopane biti jednoobrazni i koji će uz planirano zajedničko obilježje biti dio šireg spomeničkog područja čija gradnja počinje u toku ove godine.
Isti dan u 19.00 sati održana je javna tribina pod nazivom „Zločin bez kazne” koju je u bijeljinskom Domu omladine organizovao BZK Preporod Bijeljina i Janja.
Učesnici jevne tribine bili su Ramiz Salkić, Senija Bubić, Abdurahman Malkić i Amor Mašović.
Nakon izlaganja učesnika, Amor Mašović je prezentirao film “Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini”, koji obuhvata samo dio tegobnog posla Amora Mašovića i njegovih saradnika na pronalaženju tijela žrtava genocida i ratnih zločina, a sam film nikoga u sali nije ostavio ravnodušnim.