Dan džamija

Dan džamija

U noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, kukavički je minirana jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Ubrzo zatim, minirani kameni ostaci odvezeni su na deponiju smeća, čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Ferhat-pašina džamija je izgrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. No, Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine do temelja porušene.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje, više od 1000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH. Također, Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Pored toga, 7. maj podsjeća na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci, kada je zadobio smrtne rane od strane srpskih ekstremista koji su izazvali velike nerede i onemogućili polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije.

Podsjećamo da je tokom agresije na BiH srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta iz Srbije srušila je 534 džamije, a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i Hrvatske vojske (HV), još njih 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.