Danas je Dan Arefata

Danas je Dan Arefata

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata).

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu.

Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Ove godine, nažalost, zbog pandemije korona virusa, nije bilo organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje.

Hadž su mogli obaviti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža. Prema instrukcijama Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, ovogodišnji hadž je ograničen na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je sutra, u utorak, 20. jula 2021. godine. Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli.

Bajram-namaz će predvodit i hutbu održati Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Bajram-namaz će se klanjati u 5:56 sati.

 

muftijstvotz.ba