Djelo šehida je najveće

Djelo šehida je najveće

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji drugog dana Ramazanskog bajrama je obilježen Dan šehida za područje Muftijstva tuzlanskog.

Domaćini ove manifestacije su bili medžlisi Islamske zajednice Kalesija i Zvornik, a prisustvovali su joj, uz članove porodica šehida, i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne poslove Rijaseta IZ, dr. Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH, glavni imami i imami, te brojni džematlije.

Nakon proučenog Jasini-šerifa i hatma dove pred duše šehida Bosne i Hercegovine prigodno obraćanje je imao muftija tuzlanski.

dan_sehida_160

– Proglašenjem drugog dana ramazanskog bajrama Danom šehida trajno smo se obavezali da ćemo čuvati uspomenu na naše šehide. Kod svih nas danas su naše misli usmjerene ka šehidima i šehitlukcima. Svi šehidi su stekli svoj status odlučivši dati i svoj život kako bi svjedočili najvažnije vrijednosti. Zato je djelo šehida najveće djelo. Zbog toga je važno da mi koji smo još u svojoj zemaljskoj misiji stalno dolazimo na šehitluke, radi nas samih i našeg dostojanstva, kako bismo se podsjetili na djela šehida, a istovremeno i podstakli sami sebe na spremnost da od sebe moramo dati mnogo više, te da i naša djela moraju biti mnogo veća – poručio je, između ostalog, muftija Fazlović.

Na kraju svoga obraćanja muftija je istakao da je danas, prije svega, dan dove, te je pozvao da učimo dovu za naše šehide.