Dobro se dobrim vraća- dodjela stipendija za 2014/2015.

Dobro se dobrim vraća- dodjela stipendija za 2014/2015.

-‘Dobro se dobrim vraća’ je poslovica kojom se MIZ Janja koristi već dugi niz godina. Od samog početka povratka mještana u ovo naselje Medžlis je bio na raspolaganju svima onima kojima je pomoć bila potrebna. Nekada pomoć nije ni tražena od strane mještana, ali je Medžlis uvijek znao prepoznati situacija kada bi mogao biti na raspolaganju svojim džematima, posebno mladim ljudima.

-MIZ Janja ima praksu da sve učenike koji upišu neku od medresa u Bosni i Hercegovini stipendira i ta praksa traje od prve učenice koja je poslije rata 2002. godine upisala Behram-begovu medresu. Tako je i ove godine u ponedjeljak, 24.novembra u prostorijama Medžlisa održan sastanak na kojem su učenici, njih 12 koji pohađaju Behram-begovu i Karađoz-begovu medresu, potpisali ugovore o stipendijama koje im dodjeljuje Medžlis za tekuću školsku godinu. Sastanku je prisustvovao i izaslanik muftije tuzlanskog prof. Asmir Imamović koji je pohvalio ovakav poduhvat Medžlisa.

stipendije1

Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Janje Omer ef. Camić na samom početku koji je naglasio da je ove godine izdvojeno 20.000 KM za stipendije. Ugovore sa Medžlisom potpisali su roditelji maloljetnih učenika, a posebna pažnja obraćena je na činjenicu da su od uslova koji se zahtjevaju vrlo dobar prosjek ocjena te primjereno vladanje. Novac za stipendiranje učenika sakupljen je od sergija, raznih projekata, članova fonda te od Večeri Kur'ana koje su organizovane u inostranstvu u kojima su učestvovali upravo učenici i svršenici medresa. Velika pomoć za ovaj fond dobijena je i iz Švajcarske.

-Obaveza svakog stipendiste jeste da po stupanju u radni odnos nakon završenog školovanja odvaja 1% od svoje plate za ovaj fond. Učenici i svršenici su do sada svojim volontiranjem za zajednicu pokazali da se ovakav projekat isplatio. Predsjednik MIZ Janje je istakao da se nada kako će roditelji i učenici prepoznati dobru namjeru medžlisa te da će ovakvi projekti podići svijest kod mladih o važnosti medresa kao odgojno-obrazovnih ustanova. Prisutnost ovakvih poduhvata upravo govori o tome koliko se želi skrenuti pažnja na važnost pripadanja zajednici i radu za zajednicu u islamu.