Dolazi nam najdraži gost

Dolazi nam najdraži gost

Piše: Adi Osmanović

Poštovani prijatelji, cijenjene džematlije,

Dolazi nam najdraži gost, dolazi nam veliki, uzvišeni i mubarek mjesec Ramazan. Mjesec posta, nafila namaza, učenja Kur'ana, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od vatre Džehennemske. Mjesec udjeljivanja sadake, drugih materijalnih udjeljivanja i mjesec sveopće dobrote i dobročinstva. Mjesec u kome se otvaraju džennetske kapije i u kome se dobra djela posebno i višestruko nagrađuju. Mjesec povećanog zikra, oprosta grijeha i uslišavanja dova, i podizanja iskrenih vjernika na veće stepene kod njihova Gospodara. Ramazan je mjesec plemenitosti Uzvišenog Allaha spram Njegovih robova, kada na različite načine i oblike, spušta na njih Svoju milost, bereket i blagoslov.

 

Kada nastupi prva noć ramazana Uzvišeni Allah naredi da se otvore kapije Džennetske i da se zatvore kapije Džehennemske, kako se navodi u hadisu u kojem Poslanik s.a.v.s. kaže: “Kada nastupi prva noć Ramazana otvore se kapije Džennetske i ne zatvara se ni jedna od tih kapija, i zatvore se kapije Džehennemske i ne otvara se ni jedna njena kapija. Svake noći poviče telal: “O, ti koji radiš dobro, povećaj ga, i, o ti koji radiš zlo, prekini sa njim. A Allah svake noći oslobađa i spašava robove od vatre Džehennemske.” (Bilježe Tirmizi i Hakim) Allahov Poslanik s.a.v.s. obveselio je muslimane dolaskom Ramazana riječima:” Dolazi vam mjesec Ramazan , mubarek mjesec u kome se nalazi noć koja je bolja (vrednija) od hiljadu mjeseci. Ko bude uskraćen njenog dobra, on je uskraćen svakog dobra.” (Bilježe Ahmed i Tirmizi)

 

Ove godine, Allahovom milošću, Ramazan dočekujemo u dvije naše džamije u Bijeljini. Teravih-namaz će se klanjati u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji kao i u džamiji Ahmet-age Krpića kod bolnice. Mukabela će se učiti u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, poslije podne namaza. Teravih-namaz klanjat će se i u našim džematima Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova.

Najiskrenije čestitke svim muslimanima i muslimankama, sa željom da ove muberek dane mjeseca Ramazana provedu u ibadetu, dobrom zdravlju i raspoloženju.

Ramazan šerif mubarek olsun.