Drugi dan službene posjete Turskoj – Delegacija Mektebskog centra u Udruženju “Bosna-Sancak” u Serdivanu

Drugi dan službene posjete Turskoj – Delegacija Mektebskog centra u Udruženju “Bosna-Sancak” u Serdivanu

Piše: Mirsad ef. Okanović…

Drugog dana službene posjete Turskoj predstavnici Mektebskog centra prisustvovali su završnoj svečanosti povodom završenog kursa bosanskog jezika u organizaciji bratskog udruženja “Bosna Sancak Dernegi Serdivan”.

Svečanost je održana u salonu općine Serdivan uz prisustvo brojnih gostiju medju kojima je bio zamjenik načelnika općine Serdivan gospodin Selver Karaoglu, predsjednik AK parti Serdivan gospodin Ali Osman Çelik, gospodin Faik Tunay, narodni poslanik u Velikoj skupštini Republike Turske i mnogi drugi.

serd2

Sutradan, u srijedu, trećeg dana posjete, predstavnike Mektebskog centra je primio načelnik općine Serdivan gospodin Yusuf Alemdar. Tom prilikom Samir ef. Camić zahvalio se načelniku Alemdaru na pozivu i odvojenom vremenu. Samir ef. je upoznao našeg domaćina o polozaju muslimana u gradu Bijeljina. Gospodin Alemdar se zahvalio gostima iz Bijeljine na posjeti i još jednom izrazio zadovoljstvo potpisanim protokolu o bratimljenju izmedju Mektebskog centra i udruženja “Bosna Sancak Dernegi”.

Ovom prilikom, načelnik Alemdar je naglasio da će općina Serdivan podržati zajedničke projekte Mektebskog centra i udruženja Bosna Sancak Dernegi. Na kraju sastanka Samir efendija je pozvao gospodina Alemdara da posjeti Bijeljinu, što je on rado prihvatio i za očekivati je da ta posjeta bude realizovana vec ove godine, ako Bog da.

Nakon sastanka sa načelnikom Alemdarom predstavnici Mektebskog centra su imali sastanak sa predsjednicom Udruženja Bosnjaka u Adani, gospodjom Zulejhom Özbek. Ovom prilikom je gospodja Özbek uputila poziv da članovi Mektebskog centra posjete Adanu, a ta posjeta bi mogla biti realizovana tokom mjeseca Ramazana, kada bi članovi Mektebskog centra posjetili Adanu i izveli ramazanski program.

serd6

Poslije sastanka sa gospodjom Özbek predstavnici Mektebskog centra imali su sastanak u Sakarya Buyuk Belediye koja u svom sastavu ima 17 općina. Predstavnike Mektebskog centra je primio zamjenik Gardonačelnika, gospodin Alpay Sirin. Samir efendija se zahvalio gospodinu Alpayu na pozivu za posjetu. Ovom prilikom Samir efendija je upoznao gospodina Alpaya sa aktivnostima koje se odvijaju u Mektebskom centru, ali i sa položajem muslimana u gradu Bijeljina. Gospodin Alpay se zahvalio gostima iz Bijeljine na posjeti, ne skrivajući zadovoljstvo zbog njihovog dolaska. Tokom razgovora je istakao da će narod Turske čvrsto stojati uz Bošnjake, posebice uz Bošnjake koji žive u manjem bh. entitetu. Gospodin Alpay je pozvao goste iz Bijeljine na večeru gdje su nastavljeni razgovori o bitnim temama.

serd5

Na večeri bio i sekretar Sakarya Buyuk Belediye, gospodin Fuat Bilgin i gospodja Arzu Saygierçil, koordinatorica za saradnju sa općinama i gradovima. Kako je predloženo, gospodin Alpay  možda će nas posjetiti tokom mjeseca Ramazana, a izrazio je želju da to bude za 27. noć mjeseca Božije milosti.