Drugo izdanje najljepše biografije Poslanika Islama

Drugo izdanje najljepše biografije Poslanika Islama

U izdanju IK Buybook jučer (17.01) je izašlo drugo izdanje knjige “Muhammed: Poslanik za naše vrijeme” ugledne britanske autorice Karen Armstrong, a u prijevodu Mirnesa Kovača, novinara i publiciste. Prvo izdanje ove knjige pojavilo se 2008. godine i već nekoliko godina u našim knjižarama, iako je postojao veliki interes, nije se mogao naći nijedan primjerak jedne, po ocjeni relevantnih teologa, od najljepše napisanih biografija o Poslaniku islama na Zapadu.

O drugom izdanju Kovač je kazao: Veoma me je obradovalo jučerašnje pojavljivanje ove kratke ali izuzetne knjige jer se nalazimo u mjesecu mevluda, odnosno, mjesecu u kome muslimani obilježavaju rođenje Muhammeda, a.s. Zaprimio sam stotine e-mailova i upita gdje se može nabaviti ta knjiga, jer je njeno prvo izdanje izuzetno dobro primljeno i zadnjig dvije-tri godine knjiga se nije mogla naći ni u antikvarnicama. Radi se o najčitanijoj knjizi iz oblasti islamistike poslije prijevoda Kur'ana na engleskom jeziku, globalno. Danas u svijetu, u svim većim gradovima u trgovinskim centrima i na aerodromima, gotovo ne možete naći knjižaru koja ne posjeduje ovu knjigu. Drago mi je i čestitam Buybooku i posebno njenom direktoru gosp. Damiru Uzunoviću koji je odlučio da se drugo izdanje ove knjige pojavi upravo u mevludskom mjesecu kada muslimani obilježavaju rođendan Poslanika Muhammeda. Posebno me raduje da je prijevod naišao na izuzetno dobre ocjene, jer danas nije rijetka pojava da se susrećemo sa veoma lošim prijevodima. U principu, meni je prevođenje neka vrsta hobija i odlučim se prevesti knjigu za koju procijenim da će biti korisna za razumijevaje nekih procesa i otklanjanje nekih predrasuda. Knjiga “Muhammed” zasigurno je takvog formata. U njoj jedna zapadna autorica, nemuslimanka, koja slovi za jednu od najboljih autorica iz oblasti religijskih tema na krajnje trezven, argumentiran i autoritativan način piše o osobi čije ime danas u srcima nosi preko 1.5 milijardu ljudi. Ova biografija posebice je važna, a i primarno je namijenjena, nemuslimanima koji su izloženi sistemskim predrasudama koje su se stoljećima o ličnosti Poslanika Islama širile na Zapadu.

Ja sam nakon ove knjige 2009. godine, nakon velikog interesiranja za knjigu i njenu autoricu, preveo i autobiografiju ove izuzetne naučnice. Njena životna priča ispričana je na vrhunski način u knjizi “Spiralne stepenice”, također u izdanju Buybooka, u kojoj govori o svom ličnom iskustvu potrage za Bogom. Naime, Armstrongova je u svojoj sedamnaestoj godini stupila kao iskušenica u katolički samostan da bi ga nakon sedam godina redovničkgo života i, kako sama kaže “bezuspješne” potrage za prosvjetljenjem napustila. Od 1982. godine isključivo se bavi pisanjem. Preko dvadeset izvanrednih naslova stoji u blistavom opusu ove autorice što je opravdano stavlja u sami vrh autora koji pišu o religiji i religioznosti. Napisala je opsežna analitičko-komparativna djela o judaizmu, kršćanstvu, islamu, budizmu i drugim istočnjačkim religijskim tradicijama. Armstrongova je autorica bestellera “Historija Boga”, zatim “Bitka za Boga”, te u skorije vrijeme “U prilog Bogu”.

O autorici ove biografije Kovač je kazao: “Armstrongova ličnosti Poslanika islama pristupa s krajnjim ciljem da, prije svega nemuslimanima, na osnovama humanističkog, kritičkog i izrazito racionaliziranog diskursa, pokuša objasniti i približiti ličnost Poslanika Muhammeda, njegovo vrijeme i događaje koji su promijenili kurs historije i čovječanstva. Kroz poređenje sa drugim poslanicima i misticima, ona razmatra Muhammedove duhovne ideje i koristi činjenice iz njegovog života – iz kojeg muslimani stoljećima crpe inspiracije i lekcije – da bi načela islama učinila jasnijim i pristupačnijim čitateljima svih vjerskih opredjeljenja. Iako je napisana za zapadno, prvenstveno nemuslimansko čitateljstvo, s ciljem da približi ličnost Poslanika Islama Zapadnom umu u teškom vremenu naglašene zloupotrebe religije i religijskog, Armstrongova i muslimanima donosi jedan novi ugao gledanja i otvara oči o onim dimenzijama i vrednotama ličnosti Poslanika Muhammeda koje oni sami nekada nisu u mogućnosti sagledati. Zahvaljujem se Buybooku koji je našu javnost počastio još jednim izdanjem ove knjige, a posebno sam obradovan što su ovaj put i njen format i cijena pristupačniji nego ranije. Najsretniji sam kad vidim da trud koji sam uložio u prijevodu nailazi na odgovor. To mi je najveća satisfakcija”.

(www.preporod.com)