Dvadesetogodišnjica Islamskog kulturnog centra Grac

Dvadesetogodišnjica Islamskog kulturnog centra Grac

Ove godine Islamski kulturni centar Grac obilježava 20 godina osnivanja i uspješnog rada. Osnovan 1993. godine sa samo nekoliko članova, džemat je prošao kroz razne periode, a danas je evo u realizaciji dugogodišnjeg sna, prve džamije na ovim prostorima.

Centralna manifestacija tim povodom održat će se u subotu 23.11.2013. godine. Na svečanosti se očekuje veliki broj uglednih gostiju. Takođe će na manifestaciji biti muftija goraždanski prof. Hamed ef.Efendić, izaslanik reisu-l-uleme mr. Husejn ef. Kavazovića, mr.hafiz Sanaid ef. Zaimović, direktor vakufske direkcije Rijaseta IZ BiH,dr. Fuat Sanac, predsjednik Islamske zajednice Austrije, prof. Esad ef. Memić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, prof. Anas Šakfeh, počasni predsjednik Islamske zajednice Austrije, prof. Ibrahim ef.Malanović, zamjenik muftije slovenačkog, nekoliko hafiza Kur’ana časnog, puno imama i predsjednika džemata i druge brojne ugledne ličnosti. Također svoje prisustvo navedenoj svečanosti potvrdili su i brojni intelektualci sa ovih prostora, predstavnici političkih stranaka grada Graca, drugih vjerskih zajednica i kulturnih institucija.Prisutnima će se obratiti i općinska vijećnica gospođa Ingrid Heuberger, koja je i izaslanica gradonačelnika mr. Zigfrida Nagla.

Ovaj džemat je zauzeo bitnu poziciju kako u gradu Gracu tako i u državi Austriji. Prepoznatljivost ovog džemata najviše se ogleda u dobroj integraciji i realizaciji izgradnje prve džamije i modernog Islamskog centra na ovim prostorima.

Ista manifestacija biti će i treći poredu dan vakifa Islamskog kulturnog centra Grac. Najvećim vakifima u tekućoj godini će biti uručene vakufname, a to će ujedno biti i prilika da se sumiraju rezultati koji su do sada postignuti. Ovaj džemat sačinjava preko 700 porodica, a broj vakifa se popeo na blizu1800. Akcija prikupljanja vakufa se ako Bog da svakako nastavlja.