Ekskurzija u Tursku

Ekskurzija u Tursku

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina. Foto – Muamer Camić.

U petak 5. aprila 2019.g. u poslijepodnevnim satima grupa džematlija iz Bijeljine, predvođena imamima Samir ef. Camićem i Mirsad ef. Okanovićem krenula je na planiranu ekskurziju u Istanbul. Na put u Tursku ukupno ove godine putuje 69 džematlija.
Putovanje je proteklo u najboljem redu, a na odrediše se stiglo u subitu 6. aprila nešto malo prije podne namaza.
Isti dan po dolasku grupa iz Bijeljine je obišla staru jezgru grada te Sultan Ahmetovu džamiju te sami trg ispred Aya Sofije.
Drugi dan Bijeljinci su putovali u Sakaryu te posjetili bratsko udruženje u Serdivanu. Doček od strane Bošnjaka članova udruženja Serdivan Bosna-Sancak dernegi je bio nezaboravan, a priređeni ručak je naše džematlije na trenutak vratio u Bosnu jer su bili počašćeni domaćom bisanskom pitom i burekom.
Predsjednik udruženja Rafet Yatči je ispred domaćina izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu te pokazao veliko interesovanje posjete Bijeljini te prisustvo akademiji povodom desetogodišnjice Mektebskog centra u Bijeljini zakazane za 19. April 2019.g. Kolo bosansko se ispred Udruženja odigralo, a zatim se krenulo u zajednički obilazak bošnjačkih sela Aralik i Yazlik te te obavio podne namaz u Bosnali hadži Mehmet Čališkan džamiji.