ERGINAJ: „MERHAMETOVE“ AKTIVNOSTI SU VRIJEDNI HVALE

ERGINAJ: „MERHAMETOVE“ AKTIVNOSTI SU VRIJEDNI HVALE

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj (Cihad Erginay), koji je prije četiri mjeseca preuzeo tu dužnost u našoj zemlji, primio je doc. dr. Hajrudina Šahića, predsjednika HO „Merhamet“ MDD,  i prof. dr. Šahziju Đonlagić-Dreca, potpredsjednicu „Merhameta“.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, delegacija „Merhameta“ je upoznala ambasadora Erginaja sa aktivnostima i misijom ove humanitarne organizacije. Predsjednik Šahić je naglasio da je „Merhamet“ imao dobru saradnju sa svim dosadašnjim ambasadorima Republike Turske u Bosni i Hercegovini, te da se nada da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti.

Podsjećajući da je u protekle dvije godine imao četiri susreta sa nekadašnjim premijerom, a današnjim predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i aktuelnim premijerom Ahmetom Davutoluom (Ahmet Davutoglu), Šahić je istakao izuzetnu saradnju sa vladom, institucijama i organizacijama Republike Turske, među kojima su TIKA, AFAD i „Crveni polumjesec“.

– Sa agencijom TIKA realizirali smo nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, a jedan od najznačajnijih je obnova rodne kuće prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, koja je pretvorena u muzej. Nažalost, nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava objekat je oštećen. Razgovarali smo sa predstavnicima TIKA-e i nadam se da ćemo zajednički sanirati nastale štete – kazao je Šahić.

Šahić je istakao da je „Merhamet“, u saradnji sa AFAD-om, realizirao veoma značajnu misiju u okviru koje je „Merhamet“, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH, na licu mjesta predao 14 kontejnera sa 280 mašina za pranje rublja i jedan kontejner sa sudoperama namijenjenim za izbjeglice iz Sirije u Republici Turskoj u šatorskom naselju, nedaleko od grada Šanliurfa, nekoliko kilometara od granice sa Sirijom.

Šahić je najavio novu akciju pomoći izbjeglisama iz Sirije u Turskoj, a riječ je o 110 tona kurbanskog mesa, koje je „Merhamet“ u okviru ovogodišnje akcije „Kurban“ osigurao za sirijske izbjeglice. Prvi kontejneri s mesom iz Australije stići će u Tursku 5. decembra, a preostali dio mesa do 10.  decembra.

Predsjednik „Merhameta“ najavio je i sastanak sa potpredsjednikom vlade Turske i sa čelnicima TIKA-e i AFAD-a, s kojima će razgovarati o novim zajedničkim projektima.

Ambasador Džihad Erdinaj zahvalio se na posjeti delegaciji „Merhameta“.

– Mi pratimo i dobro poznajemo aktivnosti „Merhameta“ u Bosni i Hercegovini i u svijetu i one su vrijedni hvale. Pored značajnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. „Merhamet“ je realizirao vrijedne projekte u Republici Turskoj i ja vam se zahvaljujem zbog toga. Institucije Turske će uvijek rado sarađivati s „Merhametom“ – kazao je Erginaj.

Podsjetio je da Turska trenutno zbrinjava oko dva miliona izbjeglica.

– Nadam se da će vašu osjetljivost pokazati i neke druge zemlje i organizacije koje imaju mnogo više mogućnosti od vas. Sa njima ili bez njih, Republika Turska će i dalje brinuti i ugošćavati te ljude, jer je to naša obaveza – kazao je ambasador Erginaj.

Hajrudin Šahić i Šahzija Đonlagić-Dreca zahvalili su Republici Turskoj za sve ono što je učinila za građane Bosne i Hercegovine ugrožene u ovogodišnjim poplavama i klizištima.

Sastanku je prisustvovao i savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Turske u BiH Hasan Atli.