Federalni ministar Osmanović sa povratnicima

Federalni ministar Osmanović sa povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, u utorak 8. aprila posjetio je općinu Ugljevik.

Osmanović je sa općinskim načelnikom Vasilijem Perićem razgovarao o stanju i problemima povratničke populacije s prostora MZ Atmačići – Janjari, u vezi s eksproprijacijom zemljišta za kompaniju “Comsar Energy”. Sastanku su prisustvovali Senija Bubić i Nihad Redžić, odbornik u SO Ugljevik.

08042014

Osmanović je pojasnio da bi zbog izgradnje termoelektrane, koncesiona linija došla na 200 do 300 metara od njihovog mjesta stanovanja, što bi onemogućilo njihov dalji ostanak.

Po njegovim riječima, ovo bi “zaista bio veliki udar” za stanovništvo koje je 1992. godine protjerano, a nakon 2000. se vratilo i uspostavilo život na tim prostorima.

– Ono što zabrinjava jest to da niko s tim stanovništvom nije obavio javnu raspravu da oni iznesu viđenje tog problema. Oni smatraju, a to pokazuje i struka, da se eksploataciona linija može smanjiti, jer nema potrebe da ide tako duboko prema njihovim mjestima, jer tamo i nema uglja – kazao je Osmanović.

Izrazio je zabrinutost zbog ovog problema i kazao da ga i načelnik Općine Ugljevik Vasilije Perić razumije te da, što se tiče lokalne zajednice, oni daju samo mišljenje koje ne obavezuje Vladu Republike Srpske.

– Danas sam pozvao Vladu RS-a da na jedan profesionalniji i ozbiljniji način pristupi svemu ovome. Čini mi se da se ide prebrzo u ovako jedan krupan, velik projekt, a da se dovoljno ne konsultuje struka – kazao je Osmanović.

Naravno, istakao je, niko ne može biti protiv investicija i otvaranja novih radnih mjesta, ali “ne možete ni zatvarati radna mjesta povratnika gdje oni danas imaju svoju egzistenciju, prije svega na svojim privatnim imanjima, koja treba da im se oduzmu, a da ih niko ne pita i ne traži njihovo mišljenje”.

Razmatrane su mogućnosti za pružanje podrške u rješavanju infrastrukturnih i drugih projekata iz oblasti održivosti povratka i zajedničkom sufinansiranju te rješavanje preostalih problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica.

Osmanović je istoga dana posjetio i Mjesnu zajednicu Atmačići – Janjari, te Općinu Teočak, gdje je razgovarao sa općinskim načelnikom Tajibom Muminovićem.

– Razgovarali smo o tome gdje su mogućnosti da zajedno učestvujemo u projektima izgradnje infrastrukture i dobro je da se u to uključi više nivoa vlasti. Imamo spremnost načelnika Općine i resornog ministarstva, da zajedno radimo na projektima koji će biti od interesa za širu društvenu zajednicu – kazao je Osmanović.

Na ovom sastanku razmatrane su mogućnosti u pružanju podrške u rješavanju infrastrukturnih i drugih projekata iz oblasti održivosti povratka i zajedničkom sufinansiranju, kao i rješavanje preostalih problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica.

Posebno značajan je bio susret ministra Osmanovića, Senije Bubić, Nihada Redžića i Tajiba Muminovića sa predstavnicima četiri bošnjačka naselja općine Ugljevik, četiri džemata MIZ Bijeljina. Sastanak je održan u Domu kulture u Janjarima, a pored predstavnika Janjara, Atmačića, Srednje Trnove i Glinja, sastanku su prisustvovali glavni imam MIZ Bijeljina Samir ef. Camić i predsjednik Izvršnog odbora Emir Musli.

Senija Bubuć detaljno je objasnila suštinu problema planirane eksproprijacije bošnjačke imovine, te obrazložila sve okolnosti i korake koje preduzima posebno oformljen tim koji se bavi rješavanjem ovog problema. Ukoliko bi predviđeni plan eksproprijacije prošao, rečeno je, Janjari bi bili prepolovljeni, Atmačići zbrisani sa geografske karte, a Glinje i Srednja Trnova ostali bi bez obradive zemlje, voćnjaka, te izvora vode.

Zaključeno je da je neophodno zadržati jedinstven pristup mještana u rješavanju novonastale situacije, preduzeti sve neophodne administrativne i političke mjere, te konsultovati stručnjake koji će ponuditi realne mogućnosti odbrane svojih prava i svojih imanja i opstanka bošnjačkih povratnika na svom topraku.