Godišnji skup Saveza Bijeljina-Janja u Švedskoj

Godišnji skup Saveza Bijeljina-Janja u Švedskoj

Na poziv Saveza Bijeljina-Janja u Švedskoj, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, glavni imam Samir ef. Camić i predsjednik Izvršnog odbora Emir Musli, boravili su u Švedskoj od 28. do 31. marta. Oni su 29. marta u prostorijama KUD “Bosna” u Borasu (Borås), prisustvovali godišnjem Skupu Bijeljinaca i Janjaraca, ali i njihovih prijatelja i gostiju, Brčaka, Tuzlaka i ostalih Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Švedskoj.

Upravni odbor Saveza
Upravni odbor Saveza

Da podsjetimo, prve donacije iz dijaspore, namijenjene za obnovu džamija u Bijeljini, stigle su upravo iz Borasa, sa sličnih skupova Bijeljinaca, na kojima je prije desetak godina prikupljeno 10.000 eura. Planirana obnova saradnje, kako se predviđa, obuhvatit će humanitarne akcije za pomoć socijalno ugroženima u Bijeljini, razmjenu omladine, te redovno uzajamno informiranje i koordiniranje raznih aktivnosti.

Predstavnici MIZ Bijeljina na skupu u Borasu imali su priliku govoriti o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bijeljini i svemu onome što je do sada Islamska zajednica uradila na planu povratka, obnove porušenih džamija, te rada sa djecom i omladinom. Govoreno je i o planovima za vrijeme koje je pred nama, a potom je ovo druženje nastavljeno zabavom uz prigodan muzički program u izvođenju “Zlatnih struna”. Sve je proteklo u najboljem redu, u tradicionalno dobroj atmosferi.

MIZ Bijeljina zahvaljuje se organizatorima našeg gostovanja iz Saveza Bijeljina-Janja u Švedskoj, posebno Asmiru Hadžiselimoviću, Mirsadu Kušljugiću i Mujagi Korajkiću, zatim domaćinima skupa iz Udruženja Bijeljina-Janja u Borasu, posebno Hajdaru Jusufoviću i Dženanu Ganiću, te Nadiri i Fuadu Musli, koji su nas ugostili u svome domu u Molndalu pored Geteborga. Zahvaljujemo se i svima ostalima koji su svojom toplom riječju i iskrenim osmjesima razgalili naša srca. Da ih Dragi Allah, dž.š., nagradi za inicijativu i organiziranje ove plemenite misije spajanja ljudi i iskreni nijet da u budućnosti pomognu svome narodu i svome gradu. A Allah najbolje zna.