Godišnjica Udruženja ilmijje: Predstavljena knjiga “Imami Srebrenice 1992 – 1995: Memorizacija kao zavjet i opomena”

Godišnjica Udruženja ilmijje: Predstavljena knjiga “Imami Srebrenice 1992 – 1995: Memorizacija kao zavjet i opomena”

Program obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini počeo je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promocijom knjige “Imami Srebrenice 1992-1995 – memorizacija kao zavjet i opomena” autora Alija-ef. Jusića.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić ocijenio je da je vrlo značajno što manifestacija počinje upravo promocijom ove knjige.

– Želimo spomenuti činjenicu da naši imami imaju značajnu ulogu u bilo kojem društvenom kontekstu, kako u miru, ratu, urbanim, ruralnim sredinama, sa mladim, starijim. Jedan njemački pisac drama je kazao ‘U tvojoj kući urla laž, a istina mora da šuti’. Mi se već duži period nalazimo u okruženju gdje urla laž, a istina mora da šuti, gdje nam drugi pišu historiju, lažu o ulozi Bošnjaka, muslimana, imama. Svjedoci smo da nam žele pisati i budućnost. Vrijeme je da mi počnemo uzimati poruke iz historije, kako bi sebi osvijetlili budućnost, a sigurno da su najbolji načini da učimo kada dođemo do istine i argumenata – kazao je efendija Hadžić.

Iskazavši radost što Udruženje ilmijje svake godine na prigodan i bogat način obilježava svoju godišnjicu, izaslanik reisul-uleme direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić ocijenio je značajnom ovu promociju.

– Ova promocija, a prije svega autorski rad Alija-ef. Jusića lijep je primjer kako naši imami rade i doprinose svojoj zajednici, kako nastavljaju da budu aktivni bez obzira na svoju poziciju u zajednici i društvu i bez obzira na životnu dob. S obzirom na sudbinu koju mu je Allah, dž.š., odredio i s obzirom na sve časne poslove koje je Alija-ef. obnašao u to sudbonosno doba za naš narod i din, našu Zajednicu i našu domovinu, možemo kazati da Alija-ef. Jusić, prije svega kao insan, a zatim i kao imam, glavni imam, oficir, autor itd., spada u red najpozvanijih osoba za pisanje jedne ovakve knjige – kazao je Malkić.

On je naglasio da su “ovakve knjige prilika da se podsjetimo, da ne zaboravimo ali i da naučimo nešto novo, nažalost, najčešće nešto bolno i teško ali itekako bitno za nas, našu budućnost i budućnost naše djece”.

– Također, ovo štivo nanovo nas podsjeća na naše čestite imame koji su imali istu ili sličnu sudbinu svojih džemata i džematlija. Naši čestiti imami predvodili su svoje džematlije u namazu ali i u borbi, u prvom safu ali i na prvoj liniji, bili su u logorima mučeni i ubijani sa svojim džematlijama, bili su muhadžiri koji su se prvom prilikom zajedno sa svojim džematlijama vraćali na svoju rodnu grudu, na svoja ognjišta, obnavljali džamije i džemate.

Mnogi naši čestiti imami kao i mnogi pripadnici naše Islamske zajednice svoje živote su položili kao šehidi za svoju domovinu, islam, porodicu i obraz – poručio je, između ostalog, Malkić.

Knjiga “Imami Srebrenice 1992 – 1995: Memorizacija kao zavjet i opomena”, nastala je iz ljudske potrebe i moralne obaveze autora da prenese nama i budućim naraštajima ono što se događalo u Srebrenici i oko Srebrenice tokom Bosnu i Hercegovinu.

Alija-ef. Jusić, džematski imam u Potočarima kod Srebrenice i glavni imam Odbora Islamske zajednice Srebrenica tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, bio je neposredni svjedok događanja o kojima piše u ovoj knjizi.

– Ja to danima i godinama nosim, od kada sam prešao iz Srebrenice, to je emanet prema časnim insanima koji su ostali uz svoj časni narod.

Ja nisam ponio hljeba u torbi kada sam krenuo iz Srebrenice, ali sam ponio spiskove svojih imama, sa biografskim podacima…

Znao sam da treba da to jednog dana uradim, Allah mi je dao snage da to stavim na jedno mjesto – izjavio je autor.

O knjizi su, osim autora, govorili doc. dr. Šefko Sulejmanović i prof. Osman Halilović.

– Jedna od vrijednosti koju treba ovdje spomenuti jeste što predstavlja svjedočenje čovjeka koji je proveo vrijeme u Srebrenici, od početka agresije do 11. jula 1995. godine. Pored toga što je bio imam, bio je i glavni imam, dobro je poznavao procese koji su se dešavali u narodu, u Srebrenici i oko Srebrenice, ali i odnos međunarodne zajednice i predstavnika prema tom narodu i situaciji. Druga specifičnost jeste što je knjiga u cijelosti posvećena imamima, ili ja bih rekao da knjiga govori o eliticidu, planskom nastojanju ubijanja vodstva jednog naroda – ocijenio je Sulejmanović.

Prof. Osman Halilović je naglasio da je ova knjiga jedna od najznačajnijih u širokoj biblioteci memorijskih knjiga, knjiga sjećanja, kao i naučno-istraživačkih radova koji govore o genocidu u Srebrenicu.

– Ona ima posebno mjesto, i daje značajan doprinos kulturi pamćenja, pogotovo u vremenima kada historijska epoha o kojoj govorimo nije završila. Ta agenda koja je zlonamjerna prema bošnjačkom biću i Bosni i Hercegovini je još uvijek živa, ona je jako blizu. U takvim okolnostima ovo smatram važnim doprinosom – kazao je on.

Učešće u programu su uzeli i glumac Irfan Kasumović i prof. Nihad Ibrišević, a moderator je bio Emir Šečić.

 

Preuzeto sa: Islamska zajednica u Bosni I Hercegovini