Hfz. Suad Godušević, prvi hafiz Janje

Hfz. Suad Godušević, prvi hafiz Janje

Hafiska dova prvom hafizu Janje Suadu Goduševiću proučit će se u 27.12.2014./5. rebiu-l-evvela 1436 h.g. u Atik čaršijskoj džamiji u Janji. Medžlis Islamske zajednice Janja očekuje brojne džematlije i goste koji će, In šae Allah, uveličati ovaj događaj. Svečanost promocije novog hafiza održana je 6. decembra 2014. u prepunoj Karađozbegovoj džamiji u Mostaru, u kojoj su se u zajedničkom saffu našle džematlije od Janje do Mostara, želeći na taj način svjedočiti ljepoti koja je u ovom danu oplemenila njihove duše.

Ispred Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, kao izaslanik Reisu-l-uleme, prisutnima se obratio prof. hfz. Ismet ef. Spahić, dugogodišnji predsjednik Komisija za hifz, a koji, kako je kazao, nije mogao odbiti poziv za hafisku dovu hafiza Suada Goduševića, jer je upravo taj mladić najbolji kandidat koji je do sada polagao hifz pred pomenutom komisijom.  

Piše: Meadin Mrndžić

Centar za učenje Kur'ana Mostar, kojeg su kao zajednički projekat pokrenule institucije Islamske zajednice grada Mostara: Muftijstvo mostarsko, Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa, 6. decembra 2014. godine obilježio je svoju treću godišnjicu rada i djelovanja. Treća godišnjica obilježena je hafiskom dovom novom čuvaru Allahove riječi – hafizu Suadu Goduševiću, diplomantu Karađoz-begove medrese i predavaču u Centru za učenje Kur'ana.

Svečanost promocije novog hafiza održana je u prepunoj Karađozbegovoj džamiji, u kojoj su se u zajedničkom saffu našle džematlije od Janje do Mostara, želeći na taj način svjedočiti ljepoti koja je u ovom danu oplemenila njihove duše. Jer, ovu hafisku dovu nisu mogle propustiti džematlije Janje, predvođene Omer ef. Camićem, glavnim imamom Medžlisa IZ Janja, a posebno ne Suadovi roditelji, rodbina, prijatelji, koji su ponosni na prvog hafiza Janje, što potvrđuje podatak da ga unazad stotinu godina nije bilo u tome mjestu.

Selame i dobrodošlicu svim okupljenim na početku svečanosti uputio je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, iskazujući radost što Centar za učenje Kur'ana Mostar svaku novu godišnjicu rada dočeka sa novim hafizom. Ispred kolektiva Karađoz-begove medrese prof. Tulek uputio je čestitke novom hafizu i njegovim roditeljima, te muhaffizu kurra-hafizu Arminu Abazi za postignuti uspjeh, te hafizu Suadu Goduševiću uručio hediju u ime najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Čestitkama se, u nastavku svečanosti, pridružio i prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, koji je podsjetio prisutne na ljepotu druženja sa Časnim Kur'anom, koja je u ovom danu bila prikazana kroz uspjeh i promociju novog hafiza Centra za učenje Kur'ana Mostar.

Muftijstvo mostarsko također je podjelilo radost svečanog trenutka, te se ispred pomenute ustanove obratio prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, koji je u svom govoru bio veoma emotivan i ushićen što su Karađoz-begova medresa, Centar za učenje Kur'ana Mostar i Islamska zajednica općenito dobili još jednog čuvara Vječne riječi, a što kazuje o ispravnosti i potrebi pokretanja Centra za učenje Kur'ana u gradu na Neretvi.

Priređeni program bio je lijepa prilika za sve prisutne da uživaju u ljepotama Allahove riječi, koje su u okviru svečanosti učili hafizi: kurra-hafiz Armin Abaza, Aid Tulek, Nezir Šarić, Mahir Ramić i Emin Tucović. Poslije njihovih učenja, novi hafiz Suad Godušević proučio je kraća kur'anska sureta, nakon čega je proučena hafiska dova od strane njegovog muhaffiza Armina Abaze, kojem je ovaj hafiz posebna radost.

Ispred Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, kao izaslanik Reisu-l-uleme, prisutnima se obratio prof. hfz. Ismet ef. Spahić, dugogodišnji predsjednik Komisija za hifz, a koji, kako je kazao, nije mogao odbiti poziv za hafisku dovu hafiza Suada Goduševića, jer je upravo taj mladić najbolji kandidat koji je do sada polagao hifz pred pomenutom komisijom. Ponosan na ovog mladića, hfz. Spahić iskazao je najiskrenije čestitke njegovim roditeljima, muhaffizu, Karađoz-begovoj medresi i Centru za učenje Kur'ana, kao i profesorima i odgajateljima Medresi koji su dali bilo kakav doprinos da Suad Godušević stasa u čuvara Allahove riječi. Na samom kraju svog obraćanja hfz. Spahić je i uručio najčasniju diplomu u ruke novog hafiza Suada Goduševića, a što su prisutne džematlije propratile učenjem tekbira. Uz tekbire uslijedile i čestitke, hair-dove hafizu Suadu Goduševiću, potekle iskreno iz srca okupljenih džematlija u vakufu Karađoz-begovom.

www.cukmostar.org