Humanitarna akcija Medžlisa Brčko

Humanitarna akcija Medžlisa Brčko

Rekao je Uzvišeni: ”I dobro činite, Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine (prijevod značenja El-Bekare, 195); I Allah im je dao nagradu na ovom svijetu, a na onom svijetu dat će im nagradu veću nego su zaslužili a Allah voli one koji dobra djela čine (prijevod značenja Ali Imran, 148); Allah je zaista na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone i koji dobra djela čine(prijevod značenja En-Nahl, 128); Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?!“ (Prijevod značenja, Er-Rahman, 60).

www.preporod.com

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prije više od godinu dana imenovao je koordinatore za svaki medžlis a čija zadaća je realizacija projekata pomenutog ureda. U toku 2015. godine kroz djelovanje Ureda na cijeloj teritoriji BiH u humanitarne svrhe podijeljeno je 12.7 miliona KM.

Sredstva za pružanje ovih pomoći i drugih aktivnosti osiguravaju se iz Bejtu-l-mala, fonda Islamske zajednice u koji se ukuplja zekat i sadekatu-l-fitr, te iz donacija pravnih i fizičkih lica.

Djelovanje Ureda se  ogleda u osiguravanju materijalne pomoći povratnicima, siromasima, starim i bolesnim osobama, jetimima, samohranim roditeljima, osobama sa posebnim potrebama i sl.

Koordinator Ureda za Medžlis Islamske zajednice Brčko Sabahudin ef. Ravkić u izjavi za medije naglasio je kako su aktivnosti koje provodi Medžlis IZ-e Brčko kroz ovaj projekat veoma intenzivne i da je u toku tekuće 2016. godine kroz ovaj fond podijeljeno preko 21.000 KM.

Posljednja u nizu akcija je predramazanska podjela paketa sa hranom i higijenskim sredstvima čija vrijednost iznosi 16.000 KM a u realizaciji akcije je učestvovalo i deset mladih volontera iz naših džemata.

O potrebi i opravdanosti uključivanja Islamske zajednice u humanitarne projekte Ravkić je kazao: „Smatram da je ovakav vid djelovanja Islamske zajednice, s obzirom na stanje koje zatičemo na terenu, opravdan i potreban i vjerujem kako ćemo u narednom periodu održati tempo kojim smo krenuli u ovaj projekat i dodatno ga unaprijediti.“