Hutba Reisu-l-uleme – Poziv za izlazak na izbore

Hutba Reisu-l-uleme – Poziv za izlazak na izbore

Sarajevo, 10. oktobar 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je imamio džumu namaz i održao hutbu u džamiji u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

MINA u cijelosti prenosi današnju hutbu Reisu-l-uleme:

 Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Njemu Svemilosnom se zahvaljujemo i od Njega Uzvišenog pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela naših.

Onoga koga Allah na Pravi put uputi – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na Pravi put ne može uputiti.

Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov Poslanik. On ga je poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Svako ko se pokorava Allahu i Njegovom Poslaniku na Pravom je putu, a onaj ko se Njemu i Njegovom Poslaniku ne pokorava, u velikoj je zabludi.

Molimo Allaha, našeg Gospodara, da nas uvede među one koji se Njemu i Njegovom Poslaniku pokoravaju, kako bi stekli Njegovo zadovoljstvo i sačuvali se Njegove srdžbe. Mi smo Allahovi robovi i Njemu se vraćamo.

 

Poštovana braćo i sestre.

Nalazimo se još uvijek u danima časnog i svetog mjeseca zul-hidždže koji nas svake godine snažno podsjeti na naš duhovni zavičaj i na našu najčvršću i najvažniju vezu sa Stvoriteljem i Gospodarom svih svjetova. Putem obreda hadždža i kurbana, te svih ostalih ibadeta, nastojali smo se što više približiti Uzvišenom Allahu potvrđujući našu odanost i pokornost Njemu i Njegovim propisima.

Ovaj časni mjesec, njegovi blagdani i obredi, bude našu radost, ali i svijest o stalnoj ljudskoj potrebi da se zadovoljstvo i smiraj traže i nalaze u duhovnim vrijednostima ovog svijeta. Sve božanske objave, kao i sadašnja i davnašnja iskustava čovječanstva, svjedoče da su sreća, smiraj i zadovoljstvo vezani i za duhovnu i za materijalnu dimenziju života. Nada i izvjesnost posrnulog čovjeka današnjice je u čvrstom vjerovanju u Boga i drugi svijet, obnovi moralnih vrijednosti i spremnosti da se dobrim djelom koristi drugom čovjeku i zajednici.

Cjelokupna poruka islama poziva da se ljudski život zasnuje na ravnoteži između duhovnog i materijalnog, težnji za blagodatima ovog i budućeg svijeta, te na ispunjenju potreba pojedinca, ali i društva u cjelini. Stoga muslimani u svakome namazu mole Uzvišenog kur'anskim riječima: “Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovome i na onome svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju! “

” رَبَّنَا  آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ”

Islam nalaže da se svačije pravo poštuje. Život, imovina i čast pojedinaca su sveti i nepovredivi. Istovremeno, od svakog člana društva se traži da doprinosi njegovoj stabilnosti i uređenosti u kojem će biti mjesta za svakoga i u kojem će svako imati svoju ulogu.

Ovo zbog toga što je čovjek društveno biće koje nužno živi u zajednicama i narodima naseljavajući regije i države, gradove i sela. Zbog toga što sreća i zadovoljstvo pojedinca zavise od stabilnosti i sigurnosti društva i zadovoljstva svih njegovih članova.

Uređenje društva je nemoguće bez pojedinaca koji su zaduženi da promiču vrijednosti i čuvaju pravo i čast drugih ljudi, i koji se odazivaju na poziv Uzvišenoga da unaprjeđuju dobro i odvraćanju od zla. Oni su poput pastira odgovornih za svoje stado.

 

Braćo i sestre!

U nedjelju 12. oktobra 2014. održat će se opći izbori u Bosni i Hercegovini. Pozivam vas da iskoristite to svoje pravo i da jedno od najvećih dostignuća savremenoga svijeta – pravo i mogućnost demokratskog biranja i odlučivanja – zajedno stavimo u službu našega općeg dobra i napretka. Neka nas u tome vodi imperativ naše vjere: „Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjerite.“(4:58)

” إِنَّ اللهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِها “

U ovoj prilici želim vas podsjetiti na to da smo kao narod dugo bili predmet tuđih politika i skoro nikada aktivni akteri i kreatori vlastite. Taj podređeni status smo platili gubitkom hiljada života naših najboljih sinova, pa i naše nejači, imovine i nacionalnih prava. Dok su drugi razvijali svoje nacionalne, društvene i vjerske ustanove, mi smo bili primorani na preživljavanje, braneći goli život. Stoga, danas, kada smo povratili svoju slobodu i dostojanstvo i osigurali pravo da biramo svoje predstavnike, slobodno i po vlastitoj savjesti i interesu, nemojmo to pravo poklanjali drugima. Jer time, bismo im mogli pokloniti i našu slobodu. Sjetimo se da mnoge zajednice u današnjem svijetu još uvijek vape za tim pravom i slobodom.

Naša je obaveza da u svakom trenutku prepoznajemo politiku koja će, na osnovu naših temeljnih vrijednosti, narodne tradicije i bosanskog komšiluka, određivati naš pravac, čuvati narod, sigurnost i povoljan položaj naše zemlje, i na istoku i na zapadu, i koja će učvrstiti ime našeg naroda među drugim narodima svijeta. Dužni smo neprestano doprinositi sigurnosti, dobru i napretku našeg naroda i drugih u našoj zemlji.

U protekli nepuni mjesec dana, brojni su nam se kandidati i stranke predstavili i imali smo priliku čuti njihove ciljeve. U nedjelju 12. oktobra podržimo one koji su sposobni da ostvare obećano i koji imaju realne pretpostavke da to učine. Ne dopustimo da u tome važnom odlučivanju budemo predmet manipulacije. Prosuđujmo mudro i postupimo savjesno i odgovorno!

Kao muslimani, ne možemo birati one koji su u politici isključivo zarad ostvarenja svojih ambicija, koji pokazuju lažnu brigu ili iza kojih stoje tuđi ciljevi, jer je to najbliži put da naš narod bude uklonjen s realne političke scene.

U posljednjih nekoliko godina čuli smo mnoge potvore i laži, osnovane, ali i izmišljene optužbe i podmetanja najgore vrste. U tome dirigiranom neredu nanesena je nesaglediva šteta i našem narodu i našoj državi, koju ćemo dugo plaćati. Sve je to kulminiralo februarskim nasiljem. Ovo je prilika da se neredu stane u kraj.

Dopustimo da nas u tome vodi upozorenje Allaha, dž.š.: „I ne budite kao ona koja bi svoju pređu rasprela kad bi je već bila čvrsto oprela, i ne služite se zakletvama svojim da biste jedni druge prevarili samo zato što je jedno pleme mnogobrojnije od drugog. Allah vas time samo iskušava, a na Sudnjem danu će vam, doista, objasniti ono oko čega ste se razilazili.“ (16:92)

” وَلا تَكُونُواْ كَالَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِن بَعْدِ قُوَّةٍ أَنكَاثًا تَتَّخِذُونَ أَيْمَانَكُمْ دَخَلاً بَيْنَكُمْ أَن تَكُونَ أُمَّةٌ هِيَ أَرْبَى مِنْ أُمَّةٍ إِنَّمَا يَبْلُوكُمُ اللّهُ بِهِ وَلَيُبَيِّنَنَّ لَكُمْ “

Mi smo našu pređu preli u teškim vremenima borbe za opstanak, borbe protiv agresora, borbe za naše dostojanstvo. Samo ako budemo okupljeni oko zajedničke riječi, ujedinjeni oko istog cilja, bit ćemo u stanju izgraditi snažnu političku platformu, koja će preuzeti odgovornost za naše potrebe i našu budućnost.

Neka našu pažnju nikada ne zasluže oni koji su spremni poniziti sebe pred drugima, radeći za njihove interese ili oni koji visoko dižu svoje glave, ne vodeći računa o svom narodu. Birajte one koji gledaju naprijed, oslanjaju se na vlastite snage i ostvaruju napredak sigurno i pouzdano.

Izaberimo one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu i grade, a ne da ruše i zameću kavgu; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu. Izaberimo one koji će odlučno ustati protiv diskriminacije, zalažući se za slobodu savjesti, vjerskog opredjeljenja i prava na obrazovanje i koji će se boriti da se ostvari svačije pravo na slobodu, jednakost i sreću.

Neka su nam uvijek na umu Allahove riječi: „Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali.“(3:103)

“ وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ”

I na kraju , još jednom vas pozivam da izađete na izbore i glasate po svojoj savjesti.

Gospodaru naš,

ne ostavi nam ni jedan grijeh a da ga ne oprostiš,

niti jednu brigu a da je ne otkloniš,

niti ijednu želju i potrebu s kojom si Ti zadovoljan, a da je ne ispuniš, o Ti od svih milosnih, Najmilostiviji!