Ibadeti 27. noći ramazana u bijeljinskoj Sulejmaniji

Ibadeti 27. noći ramazana u bijeljinskoj Sulejmaniji

Povodom najodabranije noći u godini, 27. noći ramazana, u petak 1. jula 2016. godine u bijeljinskoj Sulejmaniji, nakon jacije i teravih namaza, upriličena je Centralna svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Prigodni program izveli su članovi hora “Atik” Mektebskog centra Bijeljina, a prisutnim džematlijama obratio se naš glavni imam Samir ef. Camić. On je podsjetio da je u jednoj od neparnih noći zadnje trećine ramazana i Lejletu-l-kadr, noć u kojoj je počela objava Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelo poglavlje Kur'ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. U Noći Kadr, za koju se pretpostavlja da je najvjerovatnije u 27. noći ramazana, muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Nakon svečanosti, vrijedne hanume i omladina podijelile su halvu, hurme, sokove i slatkiše, kojima su se najviše obradovala prisutna djeca. Najvjernije džematlije sa svojim imamima Samir ef. Camićem i Mirsad ef. Okanovićem u ovoj noći klanjali su salatul-tesbih, tesbih namaz, jedan od nafila namaza kojima se, po predaji, stiče posebna Allahova naklonost i mogući oprost svih grijeha. Najmlađi džematlija bila je Amina Junuzović, da je Allah dž.š. nagradi.

Upravo oprost svih grijeha posebno pojašnjava fetva-i-emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski:

“Ono što možemo reći povodom zapitanosti o smislu oprosta svih grijeha nakon klanjanja ovog namaza, a što se spominje u hadisu, jeste to da niko ne može biti siguran da su mu grijesi oprošteni nakon klanjanja bilo kojeg, pa i spomenutog tesbih namaza. Niko ne može biti siguran da mu je Allah uopće primio njegov namaz, a kamoli da mu je uz to i sve grijehe oprostio. Naravno, treba se truditi i nadati da će Allah primiti naša dobra djela i oprostiti naše grijehe, jer je On svemilostan i samilostan i prašta grijehe onome ko se iskreno pokaje.”