Iftari su dio naše ramazanske duše

Iftari su dio naše ramazanske duše

Prvi veliki zajednički iftar u Bijeljini upriličen je u utorak 14. juna 2016. godine, 10. Ramazana 1437. h.g. u Mektebskom centru kod Gradskog parka, gdje je klanjan i akšam namaz. Pokrovitelj iftara za stotinu osoba bila je humanitarna organizacija “Mercy USA”, a organizatori omladina i njihovi roditelji, uz koordinaciju Vjersko-prosvjetne službe MIZ Bijeljina.

Iftaru su prisustvovali članovi skupštine Medžlisa, članovi omladinskih sekcija i najvjernije džematlije postači. U akšamsko, iftarsko vrijeme, ezan je proučio Mirsad ef. Okanović, a prisutnima se obratio glavni imam Samir ef. Camić. On je podsjetio da su ramazanski iftari dio šireg projekta unaprjeđenja rada sa mladima i čuvanja autentične bosanske kuhinje, te zahvalio pokrovitelju koji već godinama podržava aktivnosti Islamske zajednice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. “Želimo ovdje vidjeti što više naših džematlija, naročito mladih. Ramazan je mjesec Allahove milosti, vrijeme kada preispitujemo sebe i svoju duhovnost, a iftari su, svakako, dio naše ramazanske duše,” kazao je Samir ef. Camić.

Gasan Husni Mercy USA

Gasan Husni, predstavnik “Mercy USA”,  izjavio je da će, kao i svakoga Ramazana, ovakvi iftari biti organizirani u Tuzli, Živinicama i još nekim gradovima u Bosni i Hercegovini. Husni je porijeklom Palestinac, ali za sebe kaže da je i Bosanac. “Radujem se svakom Ramazanu, zbog Allaha dž.š., ali i ljudi koje iznova vidim i sa kojima se družim. Moja supruga je iz Tuzle, njena majka iz Bijeljine, a otac joj je iz Srebrenika. Tako da smo, sa svojom djecom, porodično vezani za Bosnu, naročito za ove gradove,” kaže Gasan Husni koji, sa organizacijom koju predstavlja, godinama podržava rad Islamske zajednice i Merhameta.

(www.avaz.ba)