Instaliran sistem grijanja u bijeljinskoj Krpić džamiji

Instaliran sistem grijanja u bijeljinskoj Krpić džamiji

Izradom sistema grijanja, obnova Krpić džamije u Bijeljini ušla je u fazu finih završnih radova. Unutrašnjost džamije je okrečena, rade se podne glazure, a priprema se izgradnja ograde na mahfilu i unutrašnjeg drvenog stepeništa. Ovo je druga džamija u Bijeljini čije se svečano otvaranje planira u narednom periodu.
Nakon Bijeljinca Suada Šindrića, koji živi i radi u Sarajevu, a finansirao je grube građevinske radove, bijeljinska porodica Salkanović, pod nadzorom hadžinice Fatime Salkanović, drugi je najveći donator sredstava za obnovu ove džamije. Njima se pridružio i Milenko Stevanović, vlasnik Preduzeća za izgradnju montažnih kuća „Stecco“ Bijeljina.
Projekat grijanja u Krpić džamiji uradila je Nadina Jusufović, a izvršitelji radova bilu su otac i sin Fadil i Emir Haskaj, uz koordinatora Suada Jusufovića, Nadininog oca.

Fadil Haskaj, Suad Jusufovic i Emir Haskaj

„Uz saglasnost Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, hadžinica Fatima zamolila nas je da uradimo projekat grijanja, uz puno povjerenje prema našoj cijeloj, porodičnoj ekipi. Na vrijeme smo se organizovali i sve je uspješno privedeno kraju,“ kaže inžinjer Suad Jusufović, koji je od početka obnove bijeljinskih džamija član projektantskog tima.
U džamiji Ahmed-age Krpića sada slijede fini završni montažni radovi struje, vode, keramike, mokrih čvorova, izrada mimbera, ćursa, ograde na mahfilu i drvenog dijela stepeništa, te izrada kaligrafije i ornamenata na zidovima. Hamdija Murguzović, čije preduzeće je najčešći izvođač radova na obnovi bijeljinskih džamija, kaže da potom slijedi uređenje dvorišta i izgradnja ograde oko dvorišta, ali da će sve zavisiti od priliva potrebnih novčanih sredstava.