Instrukcija o klanjanju bajram-namaza

Instrukcija o klanjanju bajram-namaza

SARAJEVO, 21. MAJA (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je danas instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Još jednom su pozvani svi oni iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Tog dana, sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Snimak tradicionalne bajramske čestitke reisu-l-uleme bit će dostavljen svim zainteresovanim medijima putem Agencije FENA i Media centra Islamske zajednice u BiH u subotu, 23. maja 2020. godine.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme su saopćili kako se neće organizovati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.