Iskazana solidarnost s poplavljenim ogledalo je naše snage i jedinstva

Iskazana solidarnost s poplavljenim ogledalo je naše snage i jedinstva

Devet mjeseci nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju evociramo sjećanja na mukotrpno prijeđeni put od spašavanja ljudskih života, obnove porušenih i poplavljenih domova do fascinantnih primjera humanosti i solidarnosti. Ismail Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta Islamske zajednice, za „Preporod“ govori o aktivnostima Islamske zajednice u pružanju pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima, o herojskim primjerima žrtvovanja i podrške ugroženim civilima, o materijalnoj pomoći studentima i učenicima s poplavljenih područja.

Razgovarao: Meho Šljivo

Preporod: Poštovani direktore, na posljednjoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice podnijeli ste izvještaj o aktivnostima Glavnog operativnog štaba koji je proteklih mjeseci bio angažiran u pružanju pomoći stanovništvu pogođenom poplavama. S obzirom da ste imenovani za koordinatora Glavnog operativnog štaba IZ, možete li za naše čitaoce ukratko predstaviti sadržaj rada u proteklom periodu?

Smajlović: Kada su našu domovinu zadesile majske poplave reisu-l-ulema je 16. maja uputio instrukciju o načinu organiziranja operativnih štabova u strukturi Islamske zajednice i formirao Glavni operativni štab Rijaseta koji treba pružiti podršku organima Islamske zajednice da funkcionalno odgovore vanrednoj situaciji elementarne nepogode.

Prvo što je trebalo uraditi jeste da uz praćenje situacije na terenu, pruži pomoć organima Islamske zajednice, odnosno imamima, radi zaštite ljudskih života i očuvanja materijalnih vrijednosti. Krenulo se u proces zbrinjavanja ugroženih stanovnika u koordinaciji sa operativnim štabovima civilne zaštite, policije, vojske i drugih organizacija. Intervenirali smo na terenu pokretanjem raspoloživih resursa Islamske zajednice u saradnji sa drugim činiocima društvene strukture. To je dalo rezultat da su sačuvani ljudski životi u strahovitim okolnostima poplave i klizišta koji su ugrožavali naselja i uništavali materijalna dobra. Kako je već poznato poplave su krenule u četvrtak i reisu-l-ulema je obišao poplavljena područja općine Ilidža, odnosno, džemat Doglodi, a već naredne subote u pratnji zeničkog muftije obišao naselja u slivu Bosne od Zenice do Doboja. Susreo se sa odgovornim zvaničnicima općina Zenica, Žepče, Maglaj, Doboj i Tešanj, a potom obišao prihvatne centre u kasarnama Doboj, Zenica, sportskoj dvorani u Žepču, mektebima na području Maglaja, Golubinja, Begovog Hana i drugih.

Dakle, rad Operativnog štaba se odvijao najmanje u tri područja: prvo, prikupljanje informacija o situaciji na terenu i pružanje pomoći ugroženim; drugo, evidencija šteta i koordinacija u prikupljanju i dostavi pomoći i treće, sanacija šteta izgradnjom novih objekata, popravci oštećenih, popravka puteva, mostova, sanacija klizišta, pomoć zdravstvu i drugim. Mnogi od ovih poslova traju još uvijek.

Preporod: Raspolažete li podacima o broju obnovljenih kuća na poplavljenim područjima čija se obnova finansirala iz sredstava koja su uplaćivana preko Rijaseta Islamske zajednice?

Smajlović: Na prvom sastanku Glavnog operativnog štaba donesena je odluka da se izradi uputstvo o načinu uključivanja Islamske zajednice u zbrinjavanju ugroženih. Podnesena je informacija Rijasetu o stanju na pogođenim područjima i donesen je zaključak da se iz budžeta Rijaseta izdvoji određeni iznos (170.000,00 KM) i stavi na raspolaganje organima Islamske zajednice koji će biti upotrijebljeni za poboljšanje sigurnosti građana, očuvanje zdravlja i obnovu proljetnih usjeva. Reisu-l-ulema je posjetio pogođena područja u slivu Bosne, a zamjenik reisu-l-uleme je posjetio područja u slivu Drine, od Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Kalesije, Tuzle itd. Nakon što su pristigle i prve uplate na račun Rijaseta urgentno su upućene putem nadležnih muftiluka Tuzla i Zenica za sanaciju šteta od poplave u Bosanskom Šamcu, Maglaju, Zenici, Žepču, Janji i drugim mjestima, gdje se pristupilo sanaciji šteta stambenih jedinica i najznačajnijih institucija, domova zdravlja, škola, obdaništa i tako dalje.

Prioriteti su bili očuvanje vitalnih funkcija sigurnosnog sistema na pogođenom području.

Preporod: Mnogi objekti Islamske zajednice: džamije, mesdžidi, mezarja, imamske kuće bili su izloženi poplavama i klizištima. Po informacijama kojima raspolažete, koliko su procijenjene materijalne štete na objektima i infrastrukturi Islamske zajednice. U kojoj fazi je sanacija i obnova imovine IZ koja je stradala u poplavama?

Smajlović: Kako sam već kazao prioritet su bili objekti za smještaj ugroženih stanovnika, bolnice, škole i drugo. Operativni štab je koordinirao pomoć džematima u organizaciji vjerskog života u vanrednim okolnostima.

U vrijeme elementarne nepogode privodila se kraju školska godina i mektebska nastava, a trebalo je izvršiti pripreme za predstojeći ramazan. Operativni štab je uputio instrukciju organima Islamske zajednice, kako se mogu na funkcionalniji način uključiti u pomoć imamima na pogođenom području. Učenici medresa, studenti, muderrisi i profesori obrazovnih institucija angažirani su tokom ramazana i težište aktivnosti su usmjerene na kolektivne centre i džemate pogođenih područja.

Vakufska direkcija Islamske zajednice je provodila evidenciju šteta na imovini Islamske zajednice od totalne štete u Cerskoj gdje je klizište odnijelo džamiju sa pratećim objektima preko oštećenih džamija u Ž. Polju, mesdžida u Seljublju i Hrasnom, evidentirana su klizišta koja su pomjerila brojna mezarja i promijenila geološku strukturu zemljišta brojnih vakufskih parcela. Poplavljene džamije i mesdžidi u Nemili, Topčić Polju, Maglaju, Zavidovićima, Bos. Šamcu, Bratuncu, Janji itd., zamijenjene su privremeno za organizaciju vjerskog života u najbližim objektima Islamske zajednice.

Prema pristiglim izvještajima o procjeni štete na vakufskoj imovini ona iznosi oko 5 miliona KM. Naravno, ovo nije konačan iznos, jer stručne procjene su zahtijevan posao, a gotovo tokom cijele 2014. godine smo bili na udaru stalnih pomjeranja zemljišta, kišnih padavina, jakih vjetrova koji su uzrokovali nove štete. Procedure procjene šteta nadležnih organa još uvijek traju i te aktivnosti organi Islamske zajednice na terenu provode svakodnevno i prijavljuju Vakufskoj direkciji.

Preporod: Značajan dio humanitarne pomoći Glavni operativni štab je u saradnji sa operativnim štabovima na terenu u najtežim danima nezapamćene vremenske nepogode usmjeravao i distribuirao direktno na poplavljena područja. Iako je nemoguće navesti svaki detalj tog ogromnog i zahtijevnog poduhvata, zamolio bih Vas da istaknete neke konkretne i interesantne humanitarne projekte koje ste realizirali na terenu?

Građani su se natjecali ko će prije i više pomoći

Smajlović: U osvrtu na iskušenje elementarne nepogode, poplava i klizišta koja su zadesila Bosnu i Hercegovinu prošle godine Božijom odredbom se jasnije označila ljudska narav: onih koji su trebali nešto uraditi, onih koji su mogli više, onih koji su pokušali, a nije bilo dovoljno, onih koji su učestvovali i pružili svoju podršku i preko mogućnosti i slično. Sve ovo i drugo što nije spomenuto u Izvještaju za Rijaset, a treba biti predmet analize događaja radi pouke i izrade djelotvornijeg plana aktivnosti nadležnih organa u društvenoj strukturi uopće, pa i organa Islamske zajednice posebno.

Danas prigovaraju kako je život postao težak zbog opasnosti koje prijete sa svih strana, a koje, uglavnom, uzrokuje ljudski nemar. Zabilježeno je da je Anštajn rekao: „Svijet postaje opasno mjesto življenja, ali ne zbog zlih i opasnih ljudi, nego zbog onih koji po tom pitanju ništa ne rade.“ Svaki pojedinac može i treba preispitati vlastitu ulogu u elementarnoj nepogodi koja nas je zadesila 2014. godine.

Kroz strukturu Islamske zajednice u ovim okolnostima prepoznata je vrlina ljudske solidarnosti. Brojni su primjeri koji svjedoče brižnost, saosjećanje, radinost, hrabrost i druge vrline. Treba se prisjetiti hrabrih pojedinaca u majskim danima, ali i kasnije, među kojima su i kolege imami Safet ef., Admir ef., Zuhdija ef., Izudin ef., Bajro ef., i drugi koji su pokazali odgovoru brižnost za džemat kada su ostali uz narod, a mogli su naći izgovor da odu negdje brinući o sebi, svojoj imovini, porodici i da napuste opasno mjesto koje je zadesilo iskušenje elementarne nepogode. Mnogi od njih nisu po mjestu rođenja sa pogođenog područja i tu vrlinu odgovornog odnosa treba prepoznati i njihovu hrabrosti bolje opisati.

Brojni su primjeri saosjećanja građana kako u domovini, okruženju, ali i dijaspori. Svjedočimo ukupljanje sredstava, alata, odjeće, hrane i drugih potrepština u sabirnim centrima džemata, medresema, studentskim domovima koje su lično pokretali imami, džematlije, studenti, profesori i učenici, a potom organizirali da se dostavi na ugrožena područja. U našoj evidenciji su navedene stotine tona različitih aritkala koji su dostavljeni na ugrožena područja.

Svjedočio sam na autoputu da nisu naplaćivali taksu cestarine onima koji su vozili pomoć. Slušao sam Almu iz Bihaća i posjetio Mehmeda iz Sarajeva koji su krenuli u pogođena područja i pronašli porodicu na ugroženom području i dovezli u vlastiti stambeni prostor. Brojni građani su kao i vojnici dijeliti obrok i odjeću sa onima koje su primili u prihvatnim centrima kasarne u Zenici, Doboju i Tuzli. Ovdje je riječ o spontanoj reakciji koju ovjerava ljudska vrijednost.

Gledali smo hrabrog pilota, vojnika, pripadnika gorske službe spašavanja koji su izvan pravila i standarda upadali u rizične situacije da spase živote i pomognu ugroženim, spašavali su starce, djecu, porodilje i tako dalje. Posebno je značajno u prvim danima prisjetiti se okupljanja sarajevskih studenata kada su iskoristili društvene mreže za razmjenu informacija o stanju na pogođenom području. Pojedinaci su pokrenuli grupu koja je dobila podršku sarajevskog Centrotransa koji je stavio na raspolaganje 10 autobusa koji su dobrovoljce prevezli do Olova, Zenice, Zavidovića i Maglaja kako bi pomogli stanovništvu u čišćenju ulica stambenih prostora i drugih objekata od značaja za život.

Hasan ef. iz Nemile mi je prenio informaciju kako je dočekao jednu grupu i rasporedio po avlijama u svome džematu, a usto primijetio da neki od studenata gotovo i ne znaju upotrijebiti alat, ali su gurali mulj, trudili se i pomagali džematlijama. Studenti Fakulteta islamskih nauka, nevladine organizacije mladih „AKOS“, „Semerkand“ i drugi stavili su se na raspolaganje putem struktura Islamske zajednice za pomoć ugroženim stanovnicima.

Posebno interesantna je donacija učenika međunarodne škole iz Kuvajta koja je putem naše amabasade poslala određenu pomoć za učenike pogođenih područja. Iz tih sredstava smo kupili školski pribor, torbe i pridodali udžbenike vjeronauke koje je donirao Izdavački centar Rijaseta „El-Kalem“ i dodijelili učenicima u području Begova Hana, Željeznog Polja i Žepča. Mislim da je to list Preporod zabilježio i obavijestio vaše čitaoce.

Mogli bismo nabrajati još mnogo primjera podjele kućanskih aparata, građevinskog materijala iz dijaspore, što je dolazilo u velikim količinama kroz strukturu Islamske zajednice, humanitarnih organizacija. Sve je evidentirano u izvještaju koji je dostavljen Rijasetu. Pronađite slučaj obnove kuće porodici u džematu Lukavac na području medžlisa Gračanica. Opišite to svojim čitaocima jer je poučna u mnogo elemenata. Donacija džemata Zug iz Švicarske za džemat Balačiće u Željeznom Polju ili džemata Kamp Limfort iz Njemačke za porodicu Sabrije Čolić iz Žepča i brojne druge koje smo kooridnirali.

Pomoć je pružana svakom čovjeku neovisno od njegove nacionalne pripadnosti

Preporod: Impozantan je intenzitet solidarnosti naših građana u domovini i dijaspori sa stanovništvom pogođenim poplavama. S obzirom na činjenicu da su mnogi građani svoje dobrovoljne priloge donirali preko Rijaseta Islamske zajednice, koliko Vas je to građansko povjerenje u Islamsku zajednicu dodatno motiviralo u Vašem radu?

Smajlović: Vjera je snaga koja povezuje, učvršćava i pomaže u rješavanju životnih situacija. Jedino vjerom, odnosno snagom imana, može se objasniti uplata iznosa koji smo evidentirali u Rijasetu u iznosu od 5,00 KM koja ima svoje ime i prezime, do većih iznosa (10.000,00 KM) koji su označeni NN. Kada smo pokušali da skrenemo pažnju pismom zahvalnosti pojedincima, naišli smo na ovakve slučajeve i onda prepoznali da uplate na račun Rijaseta su imale veću vrijednost od onoga što je označeno brojkama novčanog iznosa.

Ako tome dodamo i značajne priloge muslimana u džematima Sarajeva, Hercegovine, Krajine, Podrinja itd., onda je to jasan pokazatelj ljudskih vrijednosti koje se stječu u džamiji i na koje smo mi u IZ ponosni. Zato je bilo raditi ove poslove u Operativnom štabu nemjerljivo zadovoljstvo.

Treba da istaknemo i činjenicu da su uplate kurbana u programu Rijaseta uvećane za gotovo 1000 u odnosu na prethodnu godinu i da je kurbansko meso u značajnoj količini podijeljeno na ugroženim poručjima putem nadležnog ureda. Iz doniranih sredstava data je pomoć u iznosu od 114.103,00 KM učenicima i studentima čije su porodice pogođene elementarnom nepogodom.

Preporod: Vjerski autoriteti, ali i svi uposlenici Islamske zajednice dali su značajan i višestruk doprinos u pružanju pomoći stanovnicima pogođenim poplavama. Šta je za Vas , osobno, ali i za vas kao direktora Uprave za administrativne i pravne poslove pri Rijasetu islamske zajednice važnije, konkretni materijalni učinak tog doprinosa ili onaj simbolički, misijski aspekt, kojim smo potvrdili svoju praktičnu i moralnu svijest i odgovornost?

Smajlović: Kako sam već kazao kroz određene primjere stekao sam velika iskustva i imao priliku učiti neponovljive lekcije o ljudima i događajima. Dobro je što ste pružili priliku da dio toga saznaju i vaši čitaoci. To treba podijeliti, ali i unaprijediti organizaciju boljim definiranjem uloge uposlenika u organima Islamske zajednice u vanrednim situacijama.

Misijski aspekt je nosio mnoge i iznad njihovih mogućnosti, kako sam spomenuo određene imame i kolege iz strukture Islamske zajednice, vojnike, aktiviste u gorskim službama, studente i druge koji nisu bili opterećeni identitetom nacionalnog, vjerskog, nego potrebom da se uključe u pomoć drugima. Imami na terenu, ali i uposlenici IZ su se solidarizirali sa narodom, a i sa kolegama sa pogođenih područja.

Bajro efendija je dočekao reisu-l-ulemu sa pratnjom i obišao kolektivni smještaj u kasarni Doboj o kojima je brinuo vojni imam Salih efendija, a većina su bili nemuslimani. Načelnik općine Doboj, Obren Petrović je upoznao reisu-l-ulemu sa posljedicama poplave koja je zahvatila centar grada i prvim donacijama od komšija muslimana. Dakle, muslimani potvrđuju da nemaju predrasuda u pogledu ljudskih vrijednosti.

Preporod: Nema sumnje da ste kroz višemjesečni rad Glavnog operativnog štaba stekli dragocjena iskustva, ali istovremeno i sagledali neslućene kapacitete Islamske zajednice. Šta možemo učiniti da duh solidarnosti oživimo kod naših građana kao trajnu vrijednost koja će nas poticati na dobro, ne samo u vanrednim prilikama, nego i u redovnim, svakodnevnim, profesionalnim obavezama?

Smajlović: Otvarate velike teme. Vlastiti primjer je najbolja lekcija. Jasno je da postoje značajni resursi u čovjeku, ali i u prirodnom okruženju određenom za život ljudi. To je Allahov dar. Koliko će ljudi koristiti ove blagodati ovisi od svijesti pojedinaca, ali i općeg trenda u društvu. Treba dijeliti pozitivna iskustva i uživati u vlastitim resursima onako kako je Uzvišeni Gospodar zadovoljan.

Uposlenici Islamske zajednice su iz svojih mjesečnih primanja izdvajali dio sredstava kako bi pomogli svojim kolegama u saniranju štete koju su imali na svojoj imovini. To je kolegijalno saosjećanje! Jedan od penzionera je nekoliko mjeseci od svoga primanja uplaćivao na blagajni Rijaseta određeni iznos za pomoć ugroženim u poplavama. To su vrijednosti koje vrijedi opisati više.

Velika je korist prepoznati vrline i razvijati pozitivni duh solidarnosti, nego baviti se pojedincima koji su se i ovog puta pojavljivali poput ratnih profitera tokom agresije. Bilo je pojedinaca koji su stajali u red za pomoć, a uopće nisu imali štetu. Zato je važno da čestite osobe aktivizmom unose vrijednosti u život. To je mogućnost razboritih i dužnost vjernika koji su svjesni da je materijalno prolazno. Koristim priliku da odam priznanje hrabrim osobama, donatorima, humanitarnim organizacijama, a posebno našim džematima u dijaspori odakle su nam došla značajna sredstva za pomoć. Na račun Rijaseta stigla je pomoć i IZ Kosova kao i nebošnjačkih džemata iz razvijenih zemalja Evrope i Amerike. Ovdje se potvrđuje jedinstvo i duhovna snaga vjerničke populacije koju je moguće i treba razvijati.