Islamska zajednica osigurala 70 stipendija za učenike i studente u Podrinju

Islamska zajednica osigurala 70 stipendija za učenike i studente u Podrinju

www.bir.ba…Piše: Amina Đulović…

Ugovori za stipendiranje 70 učenika i studenata koje dodjeljuje Rijaset IZ u BIH iz Fonda Bejtu-l-mal, a preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BIH, potpisani su u subotu 10. decembra, i to za stipendiste u Srebrenici, Bratunacu, Zvorniku, Vlasenici, Janji i Bijeljini.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Hamed-ef. Efendić, Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, te glavni imami i predsjednici Izvršnih odbora medžlisa.

“Ovo je način na koji Islamska zajednica želi pomoći ljudima koji su se vratili da što lakše podnosu teret povratka, ali i da na ovaj način iskažemo poštovanje prema ovoj djeci. Nama je, prevashodno, cilj da pomognemo djeci i njihovim roditeljima koji stalno žive ovdje na ovim područjima. I narednih godina nastojat ćemo da nastavimo sa ovom praksom i da je unaprijedimo,” kazao je Hamed-ef. Efendić.

Sead-ef. Seljubac poželio je učenicima i studentima uspjeh u njihovom daljem školovanju istakavši kako su ove stipendije još jedan pokazatelj opredjeljenja Islamske zajednice da bude uz povratnike.

Selvira Muminović, studentica četvrte godine Tehnološkog fakulteta, odsijeka Agronomija u Tuzli, nada se da će nakon završetka fakulteta pronaći posao u svojoj struci i da će znanjem koje je stekla doprinijeti razvoju naše domovine. Selvira je jedna od studentica koja je potpisala ugovor, a stipendija će, kako kaže, mnogo pomoći njoj i njenoj porodici koja živi u Kamenici,  jer su troškovi studiranja veliki.

Ugovore o stipendiranju je potpisalo 15 stipendista iz Srebrenice, 15 iz Bratunca, zatim 16 iz Zvornika i po 8 iz Vlasenice, Bijeljine i Janje. Ugovori sa stipendistima Janje i Bijeljine potpisani su u Mektebskom centru u Bijeljini.