Islamska zajednica podržava zahtjeve roditelja bošnjačke djece

Islamska zajednica podržava zahtjeve roditelja bošnjačke djece

Sarajevo, 03. septembar 2013. (MINA) – Povodom legitimnog zahtjeva da se bošnjačkim učenicima na području enititeta Republika Srpska osigura izvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta i uklone drugi diskriminirajući elementi, Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podržava zahtjeve roditelja bošnjačke djece da se osigura izvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta bošnjačkim učenicima koji pohađaju osnovnu školu u Konjević Polju i osnovnu školu u Vrbanjcima, opština Kotor Varoš, kao i u svim drugim područjima gdje za to postoje uvjeti.

Zahtjevi povratnika Bošnjaka temelje se na ustavu i pozitivnim zakonima a Vlada Republike Srpske je dužna uključiti sve resurse kako bi osigurala primjenu zakona i ravnopravnost svih građana i nacionalnih zajednica. Također, nadležne entitetske vlasti pored zahtjeva vezanih za nacionalnu grupu predmeta, dužne su ispoštovati i zahtjeve o proporcionalnoj etničkoj zastupljenosti prilikom formiranja školskih odbora i zapošljavanja nastavnog kadra.

Islamska zajednica traži od Vlade Republike Srpske da, umjesto ignoriranja, s punom odgovornošću prouči iznesene zahtjeve povratnika Bošnjaka i naloži Ministarstvu prosvjete i kulture da hitno i temeljito pristupi realizaciji navedenih zahtjeva u svim školama gdje za to postoje zakonom propisani uvjeti, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. (kraj)