Kaimijini dani: Zikr, dove, mevlud, promocije, pjesnička druženja…

Kaimijini dani: Zikr, dove, mevlud, promocije, pjesnička druženja…

Dane Hasana Kaimije u Zvorniku je svečano otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

U kulturno-umjetničkom programun astupao je Hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i Hamza Hadžić. Na otvaranju su se obratili Mustafa Muharemović u svojstvu organizatora, Mersed Mehmedović, predsjednik Skupštine općine Zvornik, Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović i predstavnik Tarikatskog centra šejh Nijaz Džindo.

Otvaranju su prisusvovali i članovi porodice Mehmed-ef. Hafizovića, dobitnika Povelje za životno djelo Hasan Kaimija za 2014. godinu. Muftija tuzlanski je, otvarajući manifestaciju, ujedno održao i uvodnu riječ na okruglom stolu o šejh Mehmed-ef. Hafizoviću.

Na tome okruglom stolu prezntirani su radovi o Mehmedu Hafizoviću:

– hfz. ZilkaŽolja, „Hadži-hafiz Mustafa Mujić, duhovni učitelj Mehmeda -ef. Hafizovića“;

– Sead Seljubac, „Mehmed efendija Hafizović, imam i šejh, sinteza šerijata i tarikata“,

– Izet Hadžić, «O patriotizmu Mehmed-ef. Hafizovića»,

– Mustafa Gobeljić, „Misijski put i ljudski lik Mehmeda efendije Hafizovića“

Edib Kravić je govorio o svojim utiscima o Mehmedu efendiji Hafizoviću.

Promocija knjige

Knjiga „Sarajevo u Bašeskijino doba – jezik kao stvarnost“ autorice Kerime Filan promovirana je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u okviru Dana Hasana Kaimije.

Učenicima, studentima i drugim ljubiteljima pisane riječi govorili su Dženita Karić, Hadžem Hajdarević i sama autorica.

Hatma dova

Imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik proučili su hatmu Mehmed-ef. Hafizoviću, povodom dvadeset godina od njegovog preseljenja na Ahiret. Hatma je poklonjena u Riječanskoj džamiji u Zvorniku 6. juna 2014. godine prije džume-namaza. Dovi su prisustvovali i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i njegov pomoćnik Sead-ef. Seljubac, kao i majka rahmetlije Hanifa hanuma.

Muftija tuzlanski je održao hutbu u Riječanskoj džamiji.

Noć zikra

U petak 6. juna je obavljen zijaret Kaimbabinom turbetu, kadaje proučen zikr po halvetijskom.

Ibadet je nastavljen poslije akšam namaza u džamiji na Kula Gradu. Nakon obraćanja Mustafe-ef. Hadžića i glavnog imama Harisa-ef. Mustajbašića, vaz je održao hfz. Edin Dedić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Poklonjena je hatma šejhu Hasanu Kaimiji, koju su proučili derviši iz tekije „Šejh Mehmed-ef. Hafizović“ Kraljevići. Nakon toga je proučen medžlis zikr, a poslije jacije i kijam zikr.

Druženje pjesnika s djecom

Prelijepi trenuci ostat će u sjećanju mladih u Zvorniku i Sapni.  Učenike OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku posjetili su Mehmed Pargan i Hazim Karić, koji su čitali književne tekstove i slušali literarne radove učenika.

Svoje tekstove učenicima srednje škole „Petar Kočić“ u Zvorniku čitali su Gorna Simić i Mehmed Đedović, a u Srednjoj mješovitoj školi „Sapna“ s učenicima su se družili Hadžem Hajdarević i Nadija Rebronja.

Dodijeljene nagrade

U prelijepom ambijentu tvrđave u Kula Gradu održano je veče poezije i dodijeljene nagrade „Hasan Kaimija“ za 2014. godinu.

Pred nekoliko stotina posjetilaca najprije su članovi KUD „Podrinje“ iz Mihatovića odigrali svoje pripremljene tradicionalne igre.

Pjesničko veče i dodjela nagrada započeti su nastupom učenika osnovnih i srednjih škola.  Nagrade su  uručili pjesnici. Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je Almedina Čivić, deveti razred, Prva osnovna škola, iz Živinica. Najbolja među srednjoškolcima je bilaBelma Babić, Gimnazija “Ismet Mujezinović” iz Tuzle. Nagrađene su pročitale svoje napisane radove.

U pjesničkoj večeri su učestvovali: Nijaz Alispahić (Tuzla), Osman Baymak (Istanbul), Safet Berbić (Banovići), Mehmed Đedović (Kalesija), Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Husein Hasković (Sarajevo), Mehmed Pargan (Tuzla), Nadija Rebronja (Novi Pazar), Goran Simić (Sarajevo), Mile Stojić (Sarajevo) i Jusuf Trbić (Bijeljina).

Organizacioni odbor je objavio javni konkurs za prijave knjiga iz oblasti književnosti objavljenih u 2012. i 2013. godini. Od četrnaest prispjelih prijava stručni žiri je predložio da dobitnik ovogodišnje nagrade bude Samedin Kadić za roman „Paučina“. Obrazloženje nagrade je pročitala Erna Murić, član žirija, a nagradu uručio Nijaz Alispahić.

Povelja za životno djelo posthumno je dodjeljena Mehmed-ef. Hafizoviću. Obrazloženje je pročitao Munir Kahrimanović, a nagradu njegovoj kćerki uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

 

Promocija “Tajne” i šehidska dova

Četrvti dan Kamijinih dana obilježen je promocijom knjige „Tajna“Esme Bandić. Promocija je upriličena na Šehidskom turbetu u Mahmutovićima, apromotori su bili Ermin Čelenka i sama autorica.

Nakon promocije uslijedila je šehidska dova.

Mevlud

Završetak ove kulturno-vjerske manifestacije obilježen je centralnim mevludom. Članovi hora  MIZ-a Zvornik su i ovaj događaj uljepšali učenjem mevluda, ilahija i kasida.

Nakon mevluda dobrodošlicu je uputio glavni imam Zvornika Haris-ef. Mustajbašić, dok je u svojstvu izaslanika reisu-l-ulemegovorio vojni muftija Ismail-ef. Smajlović.

Manifestaciju je zatvorio  Mustafa Muharemović, ašere proučio Nurija ef. Čikarić, a dovu Mustafa ef. Hadžić.

Nakon podne namaza uslijedilo je tradicionalno narodno veselje i druženje domaćina sa gostima.

(www.muftiluktz.net)