Kancelarija Reisu-l-uleme izrazila zabrinutost zbog hapšenja Tokića

Kancelarija Reisu-l-uleme izrazila zabrinutost zbog hapšenja Tokića

Sarajevo, 22. maj 2015. (MINA) – Povodom hapšenja Sejfudina Tokića u Banjoj Luci, Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića je izdala saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava najdublju zabrinutost zbog današnjeg hapšenja Sejfudina Tokića u Banjoj Luci, kojeg vidi kao čin kojim se podižu tenzije i vrši zastrašivanje povratnika.

Nijedan građanin Bosne i Hercegovine ne smije biti uznemiravan zbog iskazivanja ljubavi prema svojoj domovini, posjedovanja i nošenja državne zastave, te ostalih državnih i legitimnih povijesnih obilježja i simbola. Također svi narodi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na isticanje svojih nacionalnih obilježja, zastava i simbola na cijelom području Bosne i Hercegovine i niko zbog toga ne smije biti uznemiravan.

Islamska zajednica očekuje da vlasti Republike Srpske prestanu s postupcima kojima se uznemiravaju povratnici Bošnjaci i reduciraju njihova prava, kaže se u saopćenju Kancelarije reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.