Krajem februara spisak paradžemata

Krajem februara spisak paradžemata

www.islamskazajednica.ba

Prema riječima zamjenika reisu-l-uleme BiH Huseina efendije Smajića, na terenu još uvijek nisu završeni razgovori imama sa predstavnicima paradžemata. Odluka Vijeća muftija Islamske zajednice BiH, odnosno reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, bila je da se ti razgovori završe do kraja januara, a počeli su u decembru 2015. godine.

Cilj je zatvoriti objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi, a njihovi sljedbenici da pređu u jedinstveni džemat, pod okriljem Islamske zajednice. Smajić podsjeća da se paradžemati moraju ugasiti do kraja ovog mjeseca.

Nelegalni objekti

– Razgovori na terenu, koliko ja znam, nisu još uvijek završeni. Oni koji ne poslušaju i ne zatvore paradžemate, mi ćemo njih proglasiti nelegalnim džematima, kao što su i do sada bili.  I oni neće biti predmet našeg interesovanja, što se tiče Islamske zajednice. Naglašavam, osnivanje džemata je ustavna stvar Islamske zajednice. Pojašnjenja radi, općinsko područje obuhvata medžlis. Ako ima potrebe da se organizuje još novi džemat pored postojećeg, podnese se zahtjev Rijasetu Islamske zajednice i ako ispunjava uslove, osniva se novi džemat – objašnjava nam Husein efendija Smajić.

Dodaje da sve mimo propisa Islamske zajednice je nelegalno.

– Naše aktivnosti vezane za paradžemate će trajati do kraja februara. Nakon toga ćemo izdati konačne spiskove, izaći u javnost sa konačnim rezultatima, objavljenim razgovorima, podacima o onima koji imaju vjerske objekte. A ima nekoliko vjerskih objekata koji su napravljeni mimo mesdžida. I oni će ući u sastav Islamske zajednice i u njih uvodimo naše imame – rekao je za naš list Husein efendija Smajić, zamjenik reisu- l-uleme Islamske zajednice BiH.

Nema problema

Razgovarali smo i sa prof. dr. Enesom Ljevakovićem sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a koji je i sarajevski muftija.

– Još nije u potpunosti završen proces razgovaranja sa ljudima koji vode paradžemate. Ja vodim aktivnosti za sarajevsko područje. Polahko se prikupljaju podaci i sumiraju rezultati ali još nije okončano. Nema nikakvih problema na terenu, zatezanja. Oni koji se ne uključe, dalje odgovaraju za svoje postupke. Ali mi očekujemo da će se oni svi povinovati, na neki način prihvatiti ovu inicijativu Rijaseta da se uključe u naše redovne džemate. To je u interesu svih nas. Sve drugo je vaninstitucionalno djelovanje koje je po sebi štetno – kazao nam je prof. dr. Ljevaković.

(www.faktor.ba)