Krenule hadžije za Saudijsku Arabiju

Krenule hadžije za Saudijsku Arabiju

Bosanskohercegovačke hadžije 16. novembra 2008.g. krenule su  autobusima ispred džamije “Kralj Fahd” u Sarajevu na put za Saudijsku Arabiju. Nakon klanjanja sabah namaza prigodnim obraćanjima hadžijama su zaželjeli ugodno putovanje i obavljanje hadžskih obreda koji će, ako Boga da, biti upisani kao sevab kod Boga, Mirsad Mahmutović predsjednik Komisije za hadž Rijaseta Islamske zajednice, Sulejman Čeliković glavni vodič hadžija koji putuju kopnom, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, a zajedničku ikrar dovu proučio je zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet Spahić.
Drugi konvoj autobusa s hadžijama krenuo je nakon podne namaza iz Tuzle. U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH putovat će 900 hadžija kopnom, autobusima, dok će njih 150 putovati u organizaciji “Biss Toursa” i 50 u organizaciji agencije “Merkez”, uz saglasnost Rijaseta. Očekuje se da autobusi s hadžijama 24. 11. stignu u Medinu. Tokom putovanja prenoćit će u Istanbulu, Mersinu i Amanu. Na putu hadžijama će biti na raspolaganju 9 ljekara, 2 medicinska tehničara, 16 vodiča, te 2 muallime koje će biti na raspolaganju ženama koje putuju na hadž.
Ove godine, kako je najavljeno, putuje rekordan broj hadžija iz BiH, 2.000 osoba, dok 200 još uvijek čeka da im saudijske vlasti odobre vizu, jer prema odluci Ministarstva hadža Saudijske Arabije naša zemlja ima kvotu od 2.000 hadžija.

Prijevoznik hadžija koji putuju avionima je tuniska aviokompanija “Nouvel Air”, a planirano je da avioni s hadžijama iz Sarajaeva krenu 24. 25. i 26. novembra.

Preuzeto sa: www.rijaset.ba