Malik Okanović osvojio treće mjesto na XX finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Malik Okanović osvojio treće mjesto na XX finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Malik Okanović, dječak iz Bijeljine, osvojio je treće mjesto na XX finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Elhamdulillah! Čestitke Maliku, njegovim roditeljima i muallimima.

U prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 14. maja (18. ša’ban 1438.h.g.) održano je 20. finalno takmičenje polaznika mektebske nastave u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta – Odjela za mektebsku nastavu i mlade.

Od 90 000 polaznika mektepske nastave u BiH dječak iz Bijeljine Malik Okanović uspješno je završio ovu mektebsku godinu zauzevši treće mjesto na XX finalnom takmičenju na nivou Rijaseta u kategoriji kiraet za mlađi uzrast, kao predstavnik Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Bijeljina.
Ovo je prvi put i prvo iskustvo da Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, džem’at Bijeljina ima svog učenika kao predstavnika na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta.

Malik Okanović rođen je u Bijeljini gdje je i nastanjen. Pohađa četvrti razred i jedan je od najuspješnijih učenika. Voli sport, a od svih sportskih aktivnosti najdraža mu je košarka koju aktivno trenira. Malik je ponos Mektebskog centra Bijeljina, cijelog našeg Medžlisa. Na pitanje kako se osjećao na takmičenju ovog nivoa, odgovorio je:

“Osjećao sam se posebno, mada sam imao manje propuste zbog treme, noge su nekontrolisano podrhtavale i samo sam se plašio da mi neće nestati glasa. Kada sam počeo da učim bio sam sretan, a moja sreća se još više uvećala kada sam čuo da sam zauzeo treće mjesto. S druge strane, želio sam svima da osjete moju sreću od koje sam počeo da plačem. Najdraži poklon koji sam dobio jeste knjiga 365 dana sa voljenim Poslanikom, o kojoj sam maštao čitajući njenje odlomke u časopisu Elif, a jednog dana želim osvojiti prvo mjesto na ovom takmičenju.”

Muallima Enisa Okanović radi sa učačima Časnog Kur’ana u džem’atu Bijeljina, te ističe svoje zadovoljstvo i vidljiv napredak u radu sa djecom, mladim i ženama. Ona ističe da su ambicije svih koji su uključeni u rad sa djecom i mladima da u Bijeljini ožive ono što je već odavno isčezlo, a to se, uz Božiju milost, postepeno i ostvaruje. “Nekada je, prema svjedočenju rahmetli hafiza Abdulaha Budimlije, Bijeljina imala 17 hafiza, imala je ogromnu duhovnu snagu, a kako je ona slabila sve drugo je slabilo i na kraju bilo uništeno. Zajedničkim snagama, velikim trudom, saburom i podrškom, uz Allahovu, dž.š., pomoć i milost naši plemeniti ciljevi se ostvaruju,” kazala je muallima Enisa Okanović.

Takmičenju su pristupili pobjednici mektebskog takmičenja na nivou muftijstva i takmičili se u četiri kategorije: opće znanje mlađi uzrast, opće znanje stariji uzrast, kiraet mlađi uzrast i kiraet stariji uzrast.

U kategoriji opće znanje mlađi uzrast 3 mjesto osvojio je polaznik iz Srebrenika Aner Musić; drugo mjesto osvojila je Ilhana Aščerić iz Zenice; prvo mjesto osvojila je Iman Omić Sanski Most.

U kategoriji opće znanje stariji uzrast 3 mjesto osvojila je Lejla Borić iz Livna; drugo mjesto osvojila je Tesnim Efendić iz Goražda dok je prvo mjesto osvojila Lejla Alihodžić iz Visokog.

U kategoriji kiraet mlađi uzrast, elhamdulillah, treće mjesto osvojio je polaznik mektebske nastave iz Bijeljine Malik Okanović; drugo mjesto osvojio je Ahmed Ćosić iz Sarajeva a prvo mjesto osvojio je Tahir Imamović iz Bugojna.

U kategoriji kiraet stariji uzrast treće mjesto osvojila je Revda Hodžić iz Kalesije; drugo mjesto osvojio je Elvedin Baltić iz Travnika; prvo mjesto osvojila je Sumeja Sjerotanović iz Zenice.
Muftijstvo Tuzlansko je ove godine u ukupnom plasmanu zauzelo četvrto mjesto, a pored Malika predstavili su ga učenici u različitim kategorijama takmičenja, a oni su: Šejla Muminović MIZ Gradačac, Revda Hodžić MIZ Kalesija i Aner Musić MIZ Srebrenik.