Manifestacije povodom dana rođenja Poslanika a.s. u Kaknju, Sarajevu i Tuzli

Manifestacije povodom dana rođenja Poslanika a.s. u Kaknju, Sarajevu i Tuzli

Sarajevo: Jubilarna 10. manifestacija „Selam ya Resulallah“

Medžlis Islamska zajednice Sarajevo ove godine organizira jubilarnu 10. manifestacije “Selam, ja Resulallah”, koja se sada već tradicionalno organizira povodom rođenja Božijeg poslanika. Ova manifestacija ima za cilj da promovira univerzalne vrijednosti iz poslanikovog života: ljubav, suživot, mir i poštovanje čovjeka, te da istakne najdublja i najtananija osjećanja ljubavi i poštovanja prema ljudskoj i poslaničkoj veličini Muhammeda a.s.

Cilj je i potaknuti kreativne sposobnosti djece i mladih koji će biti aktivno uključeni u realizaciju programa.

Manifestacija sadržava programe prilagođene svim generacijama, kao što su mevludske svečanosti po općinama, predavanja eminentnih profesora, projekcije filmova za djecu, predstave za omladinu, promocije knjiga, večeri poezije o Muhammedu, a.s., te večer ilahija i kasida.

Svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije je u petak 26. decembra 2014. godine na platou ispred Baščaršijske džamije u 18:15 sati.

U Tuzli manifestacija „Stopama Poslanika a.s.“

Medžlis Islamske zajednice u Tuzli i ove godine priređuje manifestaciju pod nazivom „Stopama Poslanika a.s.“ povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog Poslanika Muhammeda a.s..

U okviru programa ove manifestacije bit će održan ciklus predavanja „Muhammed, a.s., naš uzor i učitelj“. Predavanja će se održavati u džamiji Kralj Abdullah, poslije jacije namaza počevši od 28.12.2014. god. pa do 03.01.2015. god. Također bit će oganizirana i akcija dobrovoljnog darivanja krvi 30.12.2014. god., od 9,00 sati u biblioteci „Behram-beg“ Tuzla.

U džamiji Kralj Abdullah će 31. decembra biti održana Večer Kur`ana. Također u okviru manifestacije održat će se i redovna tribina „Kur'an i hadis u vremenu“ 07. januara 2015. god. Koja se održava u džamiji Kralj Abdullah.

U svim džematima na području Medžlisa Tuzla će biti upriličene prigodne mevludske svečanosti, kao i mevlud za omladinu u organizaciji Omladinskog kruga i centralna mevludska svečanost za žene koju će organizovati Asocijacija žena MIZ Tuzla u saradnji sa profesoricama i učenicama Behram-begove medrese u Tuzli.

Također u okviru manifestacije bit će objavljeni i rezultati literarnog konkursa za polaznike mekteba na temu „Stopama Poslanika, s.a.v.s.“

Centralna mevludska svečanost će biti 03. januara 2015. godine poslije jacije namaza u džamiji Kralj Abdullah.

Manifestacija „Salavat tebi Poslaniče“ u Kaknju

Medžlis Islamske zajednice Kakanji i ove godine povodom dana rođenja Muhammeda a.s. organizira manifestaciju pod nazivom „Salavat tebi Poslaniče“.

U okviru ove manifestacije bit će realiziran nekoliko tribina, večeri Kur`ana, zatim večeri ilahija i kasida kao i prigodne mevludske svečanosti u kakanjskim džematima.

U prilogu donosim i programe ovih manifestacija.