Medžlis IZ Bijeljina pomaže rad medresa u Tuzli i Banja Luci

Medžlis IZ Bijeljina pomaže rad medresa u Tuzli i Banja Luci

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina već dugi niz godina radi na unaprjeđenju vakufske imovine pri čemu se posebno ističe briga o poljoprivrednom zemljištu. Prije sedam godina odlučili su da značajno unaprijede 150 duluma vakufskog zemljišta, te su kupljena i dva manja traktora. Danas obrađuju 850 duluma zemljišta i posjeduju velike traktore, kombajn s adapterima i drugu vrijednu mehanizaciju.

„Ova aktivnost medžlisa, pored našeg primarnog djelovanja i rada, značajna je prije svega zbog adekvatnog korištenja vakufskog zemljišta, a zatim i zbog toga što mi danas obrađujemo i dodatnih 700 duluma zemljišta koje je u vlasništvu Bošnjaka iz Bijeljine. Oni su svoje parcele Mežlisu ustupili besplatno ili su ih dali na korištenje uz nadokandu. I to je veliki iskorak za nas u Bijeljini jer je to zemljište uglavnom bilo neiskorišteno ili uzurpirano. Mi se bavimo ratarskim kulturama, kao što su pšenica, ječam i kukuruz, koje uspijevamo prodati mlinovima u Semberiji“, kaže predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina prof. Emir Musli.

Za potrebe Behram-begove medrese Medžlis Islamske zajednice Bijeljina je ove godine izdvojio 5 tona brašna, a značajna pomoć bit će uručena i Medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banja Luci.

„Nakon konsultacija s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem i Muftijstvom tuzlanskim, odlučili smo se na ovaj korak. Želimo pokazati da su nam važne institucije unutar Islamske zajednice a posebno medrese jer se tamo obrazuju i odgajaju naša djeca,“ kazao je glavni imam Samir-ef. Camić. Posebno ističe zadovoljstvo što će na ovaj način pomoći medresi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu jer kao povratnici najbolje razumiju koliko je teško i koliki je izazov razvijati se i djelovati na tom području.

„Nadamo se da ćemo na ovaj način djelovati afirmativno i našoj djeci, našoj omladini pokazati da u Bosni i Hercegovini ima i posla i napretka“, kaže glavni imam Camić.

Uspjesi povratničkih medžlisa posebno značajni

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je u petak, 12. februara 2021. godine glavnog imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir-ef. Camića i Emira Muslija. Prijemu je prisustvovao direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić.

Muftija se zahvalio glavnom imamu i predsjedniku, te svim uposlenicima Medžlisu IZ Bijeljina na istrajnom i vrijednom radu i zalaganju u izvršavanju misije Islamske zajednice, te je iskazao podršku ovom projektu kojim su unaprijeđeni vakufi. Posebno je značajno kada povratnički medžlisi ostvaruju velike rezultate, prave iskorake u svom radu i djelovanju a uz to brinu i o drugima.

Muftija Fazlović je izrazio nadu da će ovi rezultati poslužiti razvijanju programa edukacije i  podučavanja vjeri, te jačanju duhovnosti i vjerskog života muslimana u Bijeljini. Zahvalio se svima koji, unutar Islamske zajednice i izvan nje, pomažu medžlisima u ovom dijelu naše domovine.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić se zahvalio Medžlisu IZ Bijeljina istakavši da ovo nije prvi put da ovaj medžlis pomaže rad Medrese. Na ovaj način se još snažnije jačaju veze Medrese sa medžlisima, u ovom slučaju sa povratničkim medžlisom, njegovim džematima i muslimanima Bijeljine, što je nama veoma drago jer smo svi mi jedinstveno tijelo koje čini Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kazao je direktor Hatunić.

Projekt koji ima budućnost

Medžlis Bijeljina je nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu imao deset gradilišta, obnovljeno je devet porušenih džamija i izgrađen mektebski centar. Uz to je valjalo obezbijediti uslove da medžlis nesmetano funkcioniše u svojim primarnim poslovim pa se uvidjelo da postoji potencijal u obradivom vakufskom zemljištu koji nije u potpunosti iskorišten.

Kako ističe predsjednik prof. Emir Musli, uz veliko zalaganje muftije Vahid-ef. Fazlovića i Muftijstva tuzlanskog, uspjeli su dobiti vrijedne donacije te je nabavljena sva potrebna mehanizacija (nekoliko velikih traktora, kombajn s potrebnim priključcima isl.). Na taj način je obavljanje poslova olakšano i ubrzano, što je podstaklo i dalji razvoj ovog projekta.

„Moramo biti svjesni da jedino svojim radom možemo uspjeti a uspjeh ne dolazi lahko. Važna nam je podrška Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva tuzlanskog, Vakufske direkcije, Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, posebno u onom dijelu kad se razvijamo a mi u datom momentu ne možemo adekvatno odgovoriti na te izazove. U ovom projektu učestvuju svi u medžlisu, počevši od naših imama, džematlija, mladih i mislimo da taj projekt ima budućnost. Značajnu ulogu u tome imaju i džematlije ovog medžlisa koji danas žive izvan Bosne i Hercegovine“, kaže prof. Musli. On napominje da je ovo odlična osnova za funkcionisanje medžlisa i obavljanje primarnih misijskih poslova, te može biti primjer i podsticaj i drugima da unaprjeđuju vakufske parcele.

Ono što nedostaje medžlisima koji se bave ovim poslovima su mlinovi i silosi za skladištenje, a ljudima u Semberiji koji se bave uzgojem povrća nedostaje više proizvodnih pogona za obradu nakon čega bi na tržištu bili mnogo konkurentniji.

A.Đ. muftijstvotz.ba