Mekteb te zove – pridruži se!

Mekteb te zove – pridruži se!

Mektebska nastava ispunjava sve pedagoško-didaktičke propise i koja će na koncu, uz angažman muallima, ako Bog da, polučiti rezultatima. Ne smijemo propustiti priliku da upišemo naše dijete u obližnji mekteb, 14. ili 15. septembra tekuće godine.

Naša vjera islam uči nas da se kao ljudi, sa svim pozitivnim ljudskim osobinama, možemo realizovati samo ako nam je život prožet islamskim vrijednostima. Naša djeca su za nas velika blagodat, ali i veliko iskušenje i velika obaveza. Ima li šta vrijednije od obrazovane i lijepo odgojene djece?! Pravo je vrijeme da se zapitamo, ko je to uzor našoj djeci? Je li to naš Poslanik, a.s., ili su to neki pjevači, igrači isl.?! Umjesno je sebe sada upitati koliko smo kao roditelji uložili vremena, snage, umijeća, znanja da odgajamo naše najmilije u duhu islamijeta? Sada kad ste sebi odgovorili na ovo pitanje, znajte da nam je Muhammed, a.s., naš najbolji uzor, oporučio da ” otac ne može ostaviti, niti pokloniti svome djetetu ništa bolje od lijepog islamskog odgoja.” (Tirmizi)

Mekteb je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova na nivou džemata u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U našem vremenu, u procesu profiliranja islamske ličnosti djeteta mekteb ima posebno mjesto, nezamjenjivu ulogu i izuzetno veliki značaj. Iako je u islamu naglašena roditeljska odgovornost za odgoj djece, time nije nimalo umanjena i odgovornost Zajednice i njen interes za ovu djelatnost jer od kvaliteta islamskog odgoja i obrazovanja svakog člana zavisi i kvalitet vjerskog života u cijeloj Zajednici. Ma koliko roditeljska obaveza u pogledu islamskog odgojno-obrazovnog djelovanja bila naglašena, u praksi ona nikada nije cjelovito ostvarena zbog obimnosti, složenosti i uslovljenosti društvenim okolnostima, jer naše doba je doba globalizacije koje na vrijeme gleda profitersko-materijalistički: “Vrijeme je novac”. Zbog ove kapitalističke dogme, mnoge porodice trpe tako što roditelji sve manje imaju vremena za svoju djecu i time ne pružaju adekvatnu vjersku naobrazbu. Sve se manje lijepa i topla roditeljska riječ ili savjet pruža djeci.

Sve je učestalije otuđenje roditelja od djece na način da se samo za vikend ima vremena progovoriti pokoja “topla” besjeda. Tako djeca u ambijentu otuđenosti, alternativu i utjehu pronalaze na facebook-u, twiteru, nasilnim video igrama, kladionicama, cigaretama isl. U svim ovim društvenim izazovima, mekteb sa svojim muallimom i drugim resursima pruža pomoć, odgovore na mnoga pitanja, priliku za plodne dane u izgradnji identiteta i osvješćivanju prema pravim vrijednostima za život. Kažimo i to da je zdrav porodični ambijent najvažniji, ali nije jedini koji presudno utiče na formiranje islamske ličnosti. Islamska zajednica BiH, tačnije Vjersko-prosvjetna služba IZ, kroz mekteb obezbjeđuje odgovarajući sistem i oblik odgojno-obrazovnog rada koji predstavlja snažnu, ali i neophodnu pomoć u ispunjavanju roditeljske obaveze islamskog odgajanja djece. Roditelji bi trebali biti svjesni svoje odgovornosti i imati povjerenje u ulogu mekteba u pravilnom formiranju ličnosti njihovog potomstva.

Muallim je tvoj iskreni prijatelj!

Kroz mektebe se odvija redovna mektebska nastava – institucionalno organizovani islamski odgoj i obrazovanje. Cilj mektebske nastave je izgradnja cjelovite islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, izvršavanje vjerskih odredbi i doživljavanje islama kao sistema i načina života muslimana. U procesu dosezanja ovih ciljeva i interesa kako djeteta tako i zajednice, nezamjenjivu ulogu ima muallim kao centralna figura mektebske pouke i kao nosilac sveukupne administracije i organizacije u cjelokupnoj edukaciji. Muallim profesionalno pretpostavlja osobu sa stručno teološkim znanjem i didaktičko-metodičkim umijećem. On je kao takav, sa svjetlom Kur`ana i žarom imana s ljubavlju srca usmjeren, obogaćuje iskustvo i vježbom razvija vještinu kod djece. Muallim je empatičan i iskren prijatelj svakom djetetu. On sa djecom prevazilazi sumornu stvarnost društvene disharmonije i ozelenjuje njihove duše koje su nerijetko presušile u žegi društvene zbilje. Muallim je u satima mektebske nastave opredijeljen da djeci pruži maksimum pažnje, znanja, vještina i umijeća. Naravno, u tom procesu je važna podrška roditelja koji trebaju voditi brigu da je dijete redovno na nastavi, da radi zadaću kod kuće, da sa njima obnavlja i utvrđuje naučeno kao što je namaz, učenje Kur`ana isl. Djetetu mnogo znači ova saradnja između muallima i roditelja, što ga na koncu čini sigurnijim i odvažnijim na putu mektebske naobrazbe.

Babuka, majko, upišite me u mekteb!

Mektebska nastava je dragocjena i podobna za svako dijete. To je nastava koja ispunjava pedagoško-didaktičke propise i koja će na koncu, ako Bog da, polučiti rezultatima. Zato ne smijemo propustiti priliku da upišemo naše dijete ili djecu u obližnji mekteb, 14. ili 15. septembra tekuće godine. Hvala dragom Bogu, pa su troškovi za mekteb skoro minimalni, u odnosu na školu. Nije teško opremiti dijete za mekteb. Na dan upisa uzmi svoje dijete za ručicu, povedi ga u džamiju, i ohrabri ga kojom lijepom riječju. Najbolje ispričaj kako je tebi bilo lijepo kada si se upisivao u mekteb. Lijepo je i da se kupi slatkiš koji će podijeliti sa svojim prijateljima u mektebu. Na mektebskoj nastavi, upoznaju se novi prijatelji, razvijaju moć opažanja, verbalne sposobnosti i duša se približava vrijednostima vjere. Dijete u mektebu je u svakom slučaju na dobitku. Najbolji osjećaj je gledati dijete kako pravi svoje prve korake u otkrivanju islamskih vrijednosti. Pa onda dođe prva sura, pa prvi namaz, pa prvi harfovi, pa i prva hatma donesu radost u naše domove. U društvu druge djece, učiti će šta im je halal – dozvoljeno, šta haram – zabranjeno. Učiće o lijepom islamskom ponašanju, kao što će učiti i o slavnoj muslimanskoj prošlosti. Sve sa ciljem da budu fini, čestiti i bogobojazni prema svojoj majci, babi, komšiji, rođaku, prijatelju, itd.

Teško je shvatiti roditelje koji misle da su odužili dug prema svojoj djeci ako im ostave kuću, stan, vikendicu, skupocjeno auto, a zanemare odgoj i obrazovanje. Kur'an nas, preko primjera mudrog Lukmana, uči kako treba odgajati svoju djecu. Gledano iz perspektive idealizma, Lukman mudri simbolizira idealnog roditelja, staratelja, babu. Koliko je njegova uloga odgajatelja i pedagoga bila vrijedna i univerzalna za svako vrijeme, govori nam Allah, dž.š., što treba biti dobra lekcija za život i vodilja u odgoju naše djece.

“O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogoboštvo je, zaista, velika nepravda.” 

(Lukman, 13.)

“O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je sveznajući.

 `O sinko moj, obavljaj namaz i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od hrđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi – dužnost je tako postupiti.` `I, iz oholosti, ne okreći od ljudi lice svoje i ne idi zemljom nedmeno, jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog.` `U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; ta najneprijatniji glas je revanje magarca!`” (Lukman, 16.-19.)

Mudri Lukman nam je demonstrirao prave korake u procesu odgoja djeteta. On bez sumnje ima vremena za svoje dijete. On se djetetu obraća sa umiljatom frazom “sičiću – sinko”. On svoje dijete uči najvećim vrijednostima i ovog i onog života. Bez dileme, naređuje mu dobra djela, dobrotu, a odvraća ga od zla i zuluma. A sve u želji da dijete bude na pravom putu, uspješno u životu, i u Božijoj milosti.

Umjesto epiloga, kazati ćemo da je mekteb izgrađen na zdravim temeljima na kojima se podiže zdrava i stabilna ličnost naše djece. Na tim temeljima grade se buduće generacije Bošnjaka, koji govore bosanskim jezikom i koji sa ponosom kažu da im je vjera islam i da su muslimani. Njihova je vodilja za život koju nauče u mektebu: “Reci: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika…” (El-En'am, 162-163)

Na kraju želimo da čestitamo nastupajuću novu mektebsku godinu svim muallimima, djeci i roditeljima sa dovom Allahu, dž.š., da nas osnaži i pomogne na tom hairli putu.

Adis ef. Sultanović