Mladi Ismail Fazlović trideset i drugi hafiz Behram-begove medrese

Mladi Ismail Fazlović trideset i drugi hafiz Behram-begove medrese

Praćen tekbirima i kur'anskim odlomcima dvadeset i pet hafiza iz Sarajeva, Tuzle, Gradačca, Brčkog, Srebrenika i drugih mjesta, te dovom svoga mentora hafiza Mirnes-ef. Spahića, Ismail Fazlović je promoviran u trideset i drugog hafiza Behram-begove medrese u Tuzli.

Desilo se to na svečanoj hafiskoj dovi u Behram-begovoj medresi u Tuzli u četvrtak 14. novembra 2013. godine.

Ovom velikom događaju u džamiji Medrese prisustvovali su svi učenici i profesori ove škole i veliki broj vjernika.Ukupno ih je bilo više stotina.

Među njima su bili: reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ-e u BiH Safet-ef. Softić, predsjednik Komisije Rijaseta IZ-e u BIH za polaganje hifza hfz. Ismet-ef. Spahić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, muftija banjolučki Edhem-ef. Čamdžić, muftija vojni Ismail-ef. Smajlović, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH Amir-ef. Karić, šef Kabineta reisul-uleme Razim-ef. Čolić, dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, direktor Medrese Osman-ef. Redžović iz Visokog Dženan Handžić, pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, predstavnik Fondacije za hifz iz Saudijske Arabije Džemal Muslih,  član Komisije Rijaseta za polaganje hifza hfz. Mensur-ef. Malkić, predsjednik Upravnog odbora Fonda Bošnjaci Muharem-ef. Hasanbegović, direktor Fonda Bošnjaci Šahin Kerla, Muharem-ef. Omerdić, potpredsjednik Narodne skupštine RS g. Ramiz Salkić i mnogi uglednici iz javnog života. Svečanoj hafiskoj dovi su prisustvovali i brojni glavni imami, imami i vakifi, kaoi rodbina novog hafiza.

Na početku svečanosti svoju kratku besjedu je održao direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić. On je istakao da u ovoj generaciji učenika Medresa ima u jednome svom odjeljenju čak pet hafiza, što služi za ponos ovoj školi.

U svome obraćanju, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je također istakao značaj hifza u Behram-begovoj medresi. U svome govoru je kazao da on danas ima „radost na radost“, jer je mladi hafiz njegov sin.

Svojim kratkim obraćanjem je ovu svečanost obilježio i hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik Komisije za polaganje hifza Rijaseta IZ-e u BiH.

Na kraju svečanosti svoju besjedu je održao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je čestitao Behram-begovoj medresi na ovome velikom uspjehu. Dotakao se i pitanja prava djece u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da se samo muslimanima ona uskraćuju.


Hafiz Ismail Fazlović, sin Vahid-ef. i Azra-hanume, rođen je 12. augusta 1995. godine u Tuzli. Još prilikom popunjavanja upisnog kartona u obdaništu Aladin, na pitanje šta će biti kada odraste, Ismail je odgovorio: „Hafiz“. Dok je pohađao osnovnu školu i mekteb, učestvovao je na takmičenjima iz učenja Kur'ana Časnog za uzrast od 13. do 15. godine, gdje je na nivou Muftijstva tuzlanskog dva puta osvojio prvo, a na nivou Rijaseta Islamske zajednice 3. mjesto. Hifz je počeo učiti u prvom razredu Medrese. Sada je učenik četvrtog razreda, a početkom ove školske godine učenici su ga izabrali za  predsjednika Vijeća učenika Behram-begove medrese. Proteklog ramazana je, sa svojim kolegama, učio hafisku mukabelu u džamiji Princ Abdullah u Tuzli. Pohađao je i intenzivan kurs u hifzu Kur'ana Časnog u Mekki, koji je organizirala Svjetska asocijacija za hifz, kada mu je diplomu potpisao čuveni karija Es-Sudejsi. Hifz je, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice, položio 4. novembra ove godine.