MRV BiH: Ne dozvolimo da napadi na vjerske objekte naruše dobre međuvjerske odnose

MRV BiH: Ne dozvolimo da napadi na vjerske objekte naruše dobre međuvjerske odnose

Međureligijsko vijeće BiH (MRVBiH) najoštrije osuđuje divljanje i zastrašivanje pripadnika islamske zajednice u mjestu Omerovići kod Tomislavgrada koje se desilo 15. augusta „kad je deset muških osoba u ranim jutarnjim satima postavilo plinsku bocu ispred lokalne džamije, razbilo prozore na džamiji, susjednim objektima i parkiranim vozilima te su uz uvrede i psovke verbalno vrijeđali mještane“.

U saopćenju za javnost pozdravljaju činjenicu da su načelnik Općine Ivan Vukadin i drugi lokalni zvaničnici u općini Tomislavgrad osudili napad.

– Posebno nam je drago da je načelnik Općine primio delegaciju Islamske zajednice u BiH na čelu s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem i zajedno s njima posjetio mjesto napada – navodi se.
MRV BiH smatra da je važno „da ne dozvolimo da napadi na vjerske objekte naruše dobre međuvjerske odnose“.

– Pozdravljamo i brzu i efikasnu akciju nadležnih policijskih organa i tužilaštva. Samo brzom identifikacijom počinilaca i strogim kažnjavanjem možemo spriječiti ponavljanje ovakvih kriminalnih radnji – ističe se.
Podsjeća se da u radu Međureligijsko vijeće u BiH učestvuju sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice, evidentiraju se napadi na vjerske objekte i zalaže se za njihovu bolju zaštitu.
– U našem posljednjem izvještaju naglasili smo da su napadi na vjerske objekte još česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinitelja napada. Vjerski objekti smatraju se simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekt može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kad je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi pozivamo sve nadležne institucije da tim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom – navode iz Međureligijskog vijeća BiH.

(FENA)