Mubarek noć Lejletu-l-Kadr

Mubarek noć Lejletu-l-Kadr

Uprava za vjerske poslove obavještava vjernike da u povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset IZ u BiH organizuje centralnu svečanost, u petak 31. maja 2019. godine, odnosno 27. noć mjeseca Ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 21:45 sata. Tom prilikom vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović će uputiti poruku, a program će izvesti poznati učači Kur'ana Časnog i ilahija.

Obred zikra u noći Kadra u Gazi Husrev-begovoj džamiji, počet će pola sata nakon teravih-namaza.

S tim u vezi, pozivamo džematlije da svojim prisustvom i ibadetima obilježe ovu mubarek noć.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti  ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrijednijom od 1000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć sudbine, odluke i odredbe svake. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti… Tu noć  meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., za realizaciju odredbi i sudbina za narednu godinu.

Zbog njene iznimne važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima.

BHRT će manifestaciju iz Gazi Husrev-begove džamije prenositi u direktnom TV prijenosu.