Muftija Abdibegović: Islamska zajednica je jedina institucija koja pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu

Muftija Abdibegović: Islamska zajednica je jedina institucija koja pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu

Tradicionalnom mevludskom programu u džematu Grnica, Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf, prisustvovao je i kao predavač se obratio muftija banjalučki mr. Nusret Abdibegović.

Tom prilikom je istakao da ovakvi skupovi svjedoče ljubavi prema Kur'anu i vjeri, kao i snazi džemata.

– Džematlije Grnice pokazuju angažman i želju da se u njihovom prostoru uči i proučava Kur'an, te da ugoste one koji uče Kur'an po tedžvidu i tertilu. Stoga ovaj džemat ima razloga da bude sretan jer se njegovo ime u javnom prostoru etablira na ovaj način – rekao je mr. Abdibegović.

Učenje i razumijevanje Kur'ana, kako je to istakao mr. Abdibegović, može i treba rezultirati jakom i neprekidnom vezom učača i slušalaca sa istinom.

– Kur'an je glas istine, a slušati istinu u vrijeme halabuke, medijske pompe, laži i potvore, znači očistiti sluh, a nakon sluha i dušu. Poslanik, a.s., je prilikom govora o mogućim grijesima vjernika, istakao da vjernik ne može biti lažov. Pojašnjavajući ovaj hadis, ulema ističe da bi vjernik laganjem doveo u pitanje svoj šehadet – rekao je mr. Abdibegović.

Tokom predavanja je podsjetio na kur'anske vrijednosti koje discipliniraju ljudske postupke u svakodnevnici.

– Uz tevhid, Kur'an gradi ličnost na putu morala i etike, ahlaka i bontona. Dakle, nakon vjere do izražaja dolazi ljudska plemenitost. Onaj ko želi steći Allahovo zadovoljstvo, on nema straha ni od koga osim od Njega. Upravo ga taj strah od Gospodara čini korektnim i prema svima drugima, ali isključivo u Njegovo ime. Onaj ko se boji Dragog Boga, ne boji se nikoga osim Njega. Ko Ga se ne boji, boji se svega drugog – pojasnio je mr. Abdibegović.

Prilika za učiniti dobro je, pojasnio je Abdibegović, svakodnevna, te je treba prepoznati.

– Gospodar nam pojašnjava da nikog ne zadužuje više od njegovih mogućnosti. Ali svako može obaviti pet dnevnih namaza, svako može uputiti lijepu riječ drugome, svako može u određenoj mjeri pružiti pomoć prijateljima i svako može biti dobar prema svojoj porodici – kazao je muftija Abdibegović.

Osvrnuo se i na značaj okupljanja oko vrijednosti za koje se zalaže Islamska zajednica.

– Ponosan sam funkcije muftije banjalučkog i travničkog, te direktora Uprave za vjerske poslove. Na osnovu toga iskustva, mogu kazati da je Islamska zajednica jedina institucija koja pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu i u kojoj nema razjedinjenosti – poručio je muftija Abdibegović.

(Preporod.info)