Muftija Fazlović: Dužnost svih nas je da doprinosimo dostojanstvu skupa u Potočarima 11. jula

Muftija Fazlović: Dužnost svih nas je da doprinosimo dostojanstvu skupa u Potočarima 11. jula

Završni sastanak Organizacionog odbora u proširenom sastavu za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima održan je danas u Memorijalnom centar Potočari-Srebrenica, kojem je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović prisutnim je prenio selame i zahvalnost reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, a ovom prilikom je posebno naglasio da se na šehitluke u Srebrenici dolazi skrušeno, te da je dužnost svih nas da doprinosimo dostojanstvu skupa u Potočarima 11. jula.

– Vijeće muftija Islamske zajednice je lokalitet Srebrenice i Žepe prolaglasilo šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima, a šehidsko mezarje je u samom središtu šehitluka. Utvrđeno je i poznato da su nevini ljudi ubijani na cijelom ovom lokalitetu. Šehidsko mezarje ima svoj poseban hurmet, to je blagoslovljeno mjesto u islamu, u našoj tradiciji. Dolazak na ovo mjesto zahtijeva posebne norme ponašanja. Dužnost je svih nas da doprinosimo dostojanstvu ovog skupa, jednog od najznačajnih skupova ove vrste na zemaljskoj kugli. Važna je poruka toga dana s ovog mjesta.

 

Na dan dženaze i svih ovih dana u Potočarima na šehitlucima treba da vlada mir i dostojanstvo. Ovo je skup jedinstva našeg naroda, ali i svih ljudi.

Na šehitluke dolazimo s najvećim poštovanjem prema šehidima genocida i s najdubljim saosjećanjem s njihovim porodicama – poručio je muftija tuzlanski.Također, muftija je ukazao na veliku predanost svih onih koji učestvuju u pripremama za obilježavanje godišnjice genocida.

– Zahvaljujemo Organizacionom odboru, predsjedniku i svim članovima na predano obavljenim pripremama za obilježavanje godišnjice genocida i klanjanja dženaze šehidima. Zaslužuju veliko priznanje i veliku zahvalnost svih nas, naše cjelokupne javnosti koja očekuje da i ove godine skup u Potočarima 11. jula protekne dostojanstveno i s dalekosežnom porukom. Zahvaljujemo našim majkama, direktoru Memorijalnog centra i svim uposlenicima, pojedinicima i institucijama koje se uključene da obavimo sve neophodne pripreme za ovaj veliki događaj u našoj zemlji, ali i svijetu – kazao je muftija.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko