Muftija Fazlović za Dnevni avaz: Ramazan je prilika za korjenitu promjenu i popravljanje odnosa

Muftija Fazlović za Dnevni avaz: Ramazan je prilika za korjenitu promjenu i popravljanje odnosa

Mnogo je razloga da se svake godine iznova radujemo mjesecu snažne predanosti ibadetima posta, namaza, zekata i sadekatul-fitra, ramazanskoj dubokoj iskrenosti i dragocjenoj strpljivosti, postizanju mnogostrukih dobrih djela, kazao je za „Avaz“ dr. Vahid-ef. Fazlović, tuzlanski muftija, podsjetivši da je ramazan mjesec objave Kur'ana, koji je „putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla“.

Sretni putevi

– To je vodič koji ljudima u svakom vremenu pomaže da pronađu sretne puteve i izlaze iz krize morala, da vrate duboko zapreteni osjećaj ljudskosti, razumijevanja i zajedništva. Ramazan je mjesec svekolikih uspjeha. Ramazanskim bereketom, posebnom blagošću koja nas prožima, naši safovi se poprave i učvrste. Porodice su na okupu pa iftarske i sehurske sofre odišu posebnom bliskošću – istakao je muftija Fazlović.

I ovoga ramazana na području Muftiluka tuzlanskog glavni tokovi vjerskog života odvijaju se u džematima, medžlisima i ustanovama, a džematlije na najljepši način iskazuju svoju predanost i zahvalnost Allahu, dž. š.

Najljepše vrline

– Svoju najintenzivniju vezu s ramazanom i najviši stepen bogobojaznosti svaki musliman pokazuje posteći ramazanske dane. Post u ramazanu jedinstveni je duhovni potencijal koji nas može snažno usmjeriti do visokog nivoa pobožnosti, duboke svijesti o Božijoj sveprisutnosti. Ovaj ibadet je nezamjenjivo sredstvo za čišćenje naših duša i za njihovo ukrašavanje najljepšim ljudskim vrlinama – dodao je muftija Fazlović.

Zato je ramazan prilika i za korjenitu promjenu i popravljanje naših međusobnih odnosa, napominje muftija tuzlanski, ukazujući na to da tokom mubarek mjeseca oko sebe vidimo bolje ljude, čija lijepa riječ i dobra djela olakšavaju naš zajednički život i popravljaju naše ukupno stanje.

Duhovno i moralno

Posebno smo u ramazanu pozvani da se brinemo o sebi, duhovno i moralno, individualno i kao zajednica, kako bismo u danima i mjesecima koji dolaze poslije bili kadri odgovoriti na brojne izazove, naveo je muftija Fazlović.

– Jedna predaja prenosi mudar savjet: „Kada vam se otvore vrata dobra, iskoristite to prije nego što ona budu zatvorena.“ Iskoristimo ove blagoslovljene ramazanske dane i noći.

Duboko iz srca i duše upućujmo molbe Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u ovoj našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini, iz Svoje neizmjerne riznice daruje blagodati, olakša i popravi naše stanje – poručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko