Muftija i Vladika na sastanku u Bijeljini

Muftija i Vladika na sastanku u Bijeljini

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Vasilije Kačavenda, sastali su se 04.02.2008. u bijeljinskom sjedištu eparhije na inicijativu Omera Brankovića, ministra za raseljena lica i povratnike u Vladi RS. Osim Brankovića, sastanku je prisustvovao i Miladin Dragičević, savjetnik premijera RS.
“Upoznali smo muftiju sa aktivnostim oko izmještanja crkve u dvorištvu Fate Orlović. Idemo u pravcu koje treba da dovede do rješenja. Za obezbjeđenja nove lokacije za crkvu Vlada RS je davno prebacila 168.000 KM na račun eparhije. Vlasnik zemljišta pokrenuo je zahtjev da se izvrši uknjiženje, ali je problem što postoji 13 vlasnika koji su umrli, te je sud u Srebrenici obustavio postupak. Dalji put je da se službenim putem podignu smrtovnice i cijeli proces zaokruži. Kada smrtovnice budu podignute, sa advokatom gospođe Orlović, Fahrijom Karkinom i premijerom RS, u Banjaluci smo se dogovorili da odemo u srebrenički sud, dogovorimo određenu dinamiku, kako bi se ovaj sudski proces završio na zadovoljstvo svih strana,” rekao je Miladin Dragičević.
Muftija Kavazović za je rekao da je dogovorena finalizacija izmještanja crkve u Diviča na novu lokaciju oko Diviča, ali nije rečeno gdje se nalazi lokacija za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović. “Imali smo konstruktivan sastanak i dogovorili neke naredne aktivnosti. Borba Fate Orlović je u stvari borba za rješavanje jednog ljudskog pitanja. Mislim da se ovdje radi i o moralnoj odgovornosti jer je jako važno da to razriješimo. Rekao sam gospodinu vladiki i gospodinu savjetniku Dragičeviću da su Islamska zajednica i Pravoslavna crkva veće od tog jednog pitanja i da bismo njegovim rješavanjem mogli disati punim plućima,” stav je muftije Huseina ef. Kavazovića.
Vladika Kačavenda ocijenio je da se ne radi o neriješenim problemima, nego o tekućim pitanjima međuljudskih i međureligijskih odnosa, pitanjima koja treba rješavati dogovorom i pozvao muftiju Kavazovića da se zajedno, javno prošeću Bijeljinom i Tuzlom.