Muftija Palestine kod Reisu-l-uleme

Muftija Palestine kod Reisu-l-uleme

Sarajevo,8.decembar 2014. (MINA) – Muftija Palestine i imam Mesdžidu-l-Aksaa iz Kudsa šejh Muhamed Ahmed Husein koji, na poziv Reisu-l-uleme, boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini danas je posjetio reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

U pratnji Muftije Palestine  bio je i ambasador Palestine u BiH Rizk el-Nemura i članovi delegacije.

U Salonu Kancelarije Reisu-l-uleme razgovoru su prisustvovali i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktori uprava Rijaseta: za vjerske poslove  mr. Nusret ef. Abdibegović,  za obrazovanje i nauku dr. Amir  ef. Karić, za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, za administrativne i pravne poslove  Ismail ef. Smajlović, za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić.

Reisu-l-ulema je visokom gostu iz Palestine  zaželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo njegovom posjetom Islamskoj zajednici u BiH. Rekao je da je ponosan posjetom brata i prijatelja iz Palestine. Muslimani u BiH imaju posebne osjećaje prema palestinskom pitanju, posebno naspram Mesdžidu-l-Aksaa, prvoj muslimanskoj kibli. U razgovoru je potom muftiju  upoznao  sa strukturom i aktivnostima Islamske zajednice. Reisu-l-ulema je istakao dobre odnose s Islamskom zajednicom u Palestini kao i s ambasadom Palestine u BiH i izrazio nadu da će se tradicionalno dobri odnosi nastaviti i u budućnosti posebno u sferi humanitarnih pitanja i obrazovanja i u tom pogledu je najavljena mogućnost stipendiranja i studiranja palestinskih studenata na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Zahvalio je na pomoći koju je palestinski narod  pružio BiH tokom agresije. Izrazio je i zabrinutost za stanje u Kudsu i naglasio da će  muslimani u BiH i ubuduće davati  podršku i pomoć muslimanima u Palestini, naročito u zaštiti Kudsa.

Muftija Palestine je zahvalio Reisu-l-ulemi na pozivu da posjeti Islamsku zajednicu u BiH. Rekao je da je stanje u Palestini teško, posebno je težak odnos prema palestinskom narodu i  džamiji Al – Aksa od strane izraelskih okupatora koju stalno napadaju i skrnave.

Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH upoznao je Muftiju Palestine o osnivanju i radu ovog tijela od značaja za suživot i međureligijsko razumijevanje u Bosni i Hercegovini.

Muftija Palestine šejh Muhamed Ahmed Husein je naglasio značaj dijaloga u suživota za razumijevanje drugačijih, a čemu se pridaje značaj i u Palestini.

Muftija Palestine posjetio je danas i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.Dekan fakulteta prof. dr. Ismet Bušatlić je upoznao Muftiju Palestine o ovoj visokoškolskoj instituciji, nakon čega je muftija održao predavanje studentima. Govorio je o opštem stanju u Palestini, posebno o stanju u Kudsu.

O istoj temi muftija Palestine govorit će danas u 17.00 sati u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Tribini mogu prisustvovati svi zainteresovani.

Sutra, u utorak 9. decembra Muftija Palestine i imam Mesdžidu-l-Aksaa  iz Kudsa šejh Muhamed Ahmed Husein posjetit će  Muftiluk zenički, u srijedu 10. decembra Muftiluk mostarski, a u četvrtak 11. decembra posjetit će Srebrenicu. U petak 12. decembra u 10.00 sati   u Sarajevu će imati sastanak u Međureligijskom vijeću BiH, a džumu će klanjati u Istiklal džamiji u Sarajevu.