Muftija tuzlanski u Novoj Kasabi, Srebrenici i Bratuncu

Muftija tuzlanski u Novoj Kasabi, Srebrenici i Bratuncu

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je posjetio džemat Nova Kasaba, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, u srijedu 26. februara 2014. godine.

Muftiju je pratio njegov pomoćnik Sead-ef. Seljubac. Tokom ove posjete muftija je ostvario uvid u tok realizacije Edukativnog programa koji se realizira u Novoj Kasabi i razgovarao s predstavnicima Medžlisa IZ-e Vlasenica, koordinatorima Programa, polaznicima i njihovim roditeljima. Među temama razgovora je bilo i pitanje poduzimanja daljih koraka na trajnom rješavanju pitanja prava bošnjačkih učenika iz škole u Konjević Polju na učenje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta u toj školi.

U nastavku svoje posjete ovom dijelu Muftijstva tuzlanskog, muftija je posjetio Ured Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus u Srebrenici, te u razgovoru s direktorom Ureda i njegovim saradnicima postigao dogovor o budućoj tješnjoj saradnji Emmausa i Muftijstva.

U sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica muftija se susreo i razgovarao s glavnim imamom Damir-ef. Peštalićem i predsjednikom IO Medžlisa Srebrenica Alijom Tabakovićem. U nastavku posjete Srebrenici muftija se sastao i s načelnikom općine Ćamilom Durakovićem i razgovarao o općem stanju života ljudi u povratničkim džematima tog područja i mogućnostima pokretanja novih programa koji bi im olakšali povratnički život.

Nakon Srebrenice, muftija je posjetio i Medžlis IZ-e Bratunac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Elvir-ef. Hodžićem i predsjednikom Admir-ef. Velićem o stanju vjerskog života na području Bratunca i predstojećim aktivnostima u 2014. godini,  uključujući i kolektivnu dženazu planiranu za maj. U Bratuncu se muftija susreo i s potpredsjednikom Narodne skupštine manjeg bh. eniteta Ramizom Salkićem.