Muftija tuzlanski

Muftija tuzlanski

Mr.Vahid-ef. Fazlović
Muftija tuzlanski

BIOGRAFIJA

Vahid-ef. Fazlović je rođen 5.8.1963. godine u Maoči kod Brčkog, od oca Bešira i majke Fatime.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Na ovom Fakultetu je odbranio i magistarsku radnju na katedri za akaid.

Dužnost imama obavljao je u džematima Omerbegovača i Rijeke-Klanac na području Odbora Islamske zajednice Brčko. Na istom području je vršio i funkciju glavnog imama.

Dužnost direktora Behram-begove medrese u Tuzli obavljao je od jula 1993. do početka 2013. godine. Osim što je u ovom periodu uspješno obnovljen rad Medrese, ova škola je postigla afirmaciju na svim važnijim poljima svog djelovanja. Šest puta je proglašena najuspješnijom školom Tuzlanskog kantona u rangu gimnazija. Medresi su dodijeljena brojna priznanja, od kojih su najznačajnija: Priznanje Rijaseta Islamske zajednice i Povelja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. U ovoj obrazovnoj ustanovi Vahid-ef. Fazlović je s manjim brojem časova angažiran kao predavač nastavnog predmeta akaid, a od 18. januara ove godine obavlja dužnost predsjednika Školskog odbora Medrese.

Vahid-ef. Fazlović je učestvovao u realizaciji svih značajnijih programskih i infrastrukturnih projekata u Tuzli i na području Muftijstva tuzlanskog.

Član je Savjeta muftije tuzlanskog od 1993. godine, a bio je i član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u periodu 1998-2002. godine.

Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu je biran za člana Sabora, te od 2006. do 2013., i za člana Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik je Nadzornog odbora Agencije za certificiranje halal-kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Član je Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Svojim dobrovoljnim radom uključen je u članstvo Društva vakifa i Kluba humanista Behram-begove medrese, a član je i Kluba prijatelja Radija BIR i Građevinskog odbora za obnovu džamije Husejnije u Gradačcu.

Kao član Radne grupe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sudjelovao je u izradi dosadašnjih platformi za reformu Nastavnog plana i programa medresa.

Učestvovao je u radu više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, a bio je sudionik i nekoliko međunarodnih programa iz oblasti obrazovanja i rukovođenja.

Svoje radove o raznim vjerskim temama, te odgoju i obrazovanju objavljivao je u Glasniku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Takvimu, Preporodu, Hikmetu, Novom muallimu, Bosanskoj Sumejji…

Radovi su mu uvršteni u dvije knjige-zbornike: Ovisnost o drogama – multidisciplinarni pristup, izdanje iz 2001. i Duhovnost i mentalno zdravlje, 2002. godine.

Jedan je od dvojice koautora udžbenika iz akaida za prvi razred medresa.

Služi se arapskim i engleskim jezikom.

Oženjen je i otac četvero djece.

Dobitnik je priznanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od 8. januara 2013. godine, na prijedlog Reisu-l-uleme, odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vahid-ef. Fazlović je postavljen za muftiju tuzlanskog.

vahid_fazlovic